„Prošle godine vidjeli smo što je vrh, a sad smo vidjeli što je dno, odlučuju nijanse”, ovo su riječi pivota Marina Marića po povratku s netom završenog Svjetskog prvenstva u Egiptu u zagrebačku zračnu luku, a jedan od onih koji je okusio s reprezentacijom kako je biti na vrhu, ali i na dnu je Vinkovčanin Filip Šimunović.

Nije ovo bilo natjecanje za pamćenje za Hrvatsku, rano ispadanje u grupnoj fazi drugog kruga nismo doživjeli od Švedske 2002. godine kada smo bili posljednja reprezentacija u Europi, no ne treba previše očajavati. O dojmovima iz Egipta s 27. svjetske smotre razgovarali smo s 29-godišnjim Filipom koji je bio član medicinskog tima reprezentacije od svibnja 2017. godine.

Bio, jer smo u trenutku pisanja ovog članka saznali kako Filip zajedno sa svojim kolegom Damirom Kajbom više nije u reprezentaciji.

Foto: Hrvatski rukometni savez

No, vratimo se na ovo, za sve, čudno prvenstvo u Egiptu koje je prije svega bilo drugačije od svih ostalih dosad. Igralo se pred praznim tribinama, u takozvanom „balonu”, a organizacija i uvjeti nisu bili na razini koju zahtjeva tako veliko natjecanje. „Mislim da su nam navijači najviše nedostajali jer su nas dosad svuda pratili i davali veliku podršku. Što se organizacije tiče, vjerujem da je mogla biti bolja”, poručio je Filip i naveo kako će iskustvo u Egiptu pamtiti jer se s nekim stvarima dosad nije imao priliku susresti poput prometa, socijalne razlike i opasnosti od terorističkih napada.

Filip je nakon završenog studija fizioterapije odradio pripravnički staž u Poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Brezovica, a od 2018. godine zaposlen je u specijalnoj bolnici Neurospine. Na pitanje kako je uspijevao uskladiti posao u bolnici i reprezentativna okupljanja Vinkovčanin odgovara kako je to dosta teško jer nema puno vremena za odmor, ali radi ono što voli tako da mu to nije predstavljalo veliki problem.

Dotaknuo se Filip i uspjeha, odnosno neuspjeha naše reprezentacije na minulom prvenstvu. „Nažalost, ove godine nam nije išlo, neki ključni igrači su preboljeli koronu neposredno prije natjecanja. Zbog ozljeda su izostali i neki igrači koji bi pravili razliku u igri. Atmosfera u reprezentaciji bila je dobra, dečki su dali sve od sebe, ali, nažalost, jednostavno nije išlo”, istaknuo je Šimunović i ukazao na to kako ovo nije pravo lice reprezentacije koja će na ostalim natjecanjima biti puno bolja.

Prema Filipovim riječima svi u reprezentaciji čine jednu veliku obitelj koju su napustila dva fizioterapeuta, a tu iznenađujuću odluku donio je novi izbornik Hrvoje Horvat. “Istina je kako Damir i ja više nismo članovi reprezentacije. Izbornik sastavlja svoj stožer i odgovara za njega. Mi smo svoj posao radili maksimalno profesionalno te smo davali sve od sebe”, poručio je Filip Šimunović i rekao kako su svi igrači bili zadovoljni njihovim uslugama te da su uvijek imali sve što im je bilo potrebno.