10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Vinkovčanka Marina Paulenka direktorica poznatog svjetskog muzeja

Više od autora

- vl promo-

O njoj pišu brojni nacionalni i međunarodni mediji, njezino ime itekako je poznato u umjetničkim krugovima, a s ambicijama koje ima spremna je pokoriti cijeli svijet. Vinkovčanka Marina Paulenka definitivno je jedna od onih koji naš grad čine ponosnim.

Od Vinkovaca i Zagreba do Amsterdama i Berlina. Marina Paulenka je nezaustavljiva. Već ima zavidnu karijeru, a sada je postala direktorica berlinske Fotografiske, jednog od najvećeg muzeja na svijetu.

Krajem prošle godine Fotografiska je objavila javni natječaj za ravnatelja izložbi u njihovu novom muzeju u Berlinu, a 37-godišnja Marina prijavila se jer joj se posao činio vrlo zanimljivim i izazovnim. Nakon par mjeseci intervjua, posao je bio njezin.

“Trenutno smo fokusirani na kreiranje tima, strategiju muzeja i gradnju zajednice s lokalnim umjetnicima. U prvom dijelu 2023. Fotografiska Berlin otvara svoja vrata s oko 3200 četvornih metara izložbenog prostora od ukupno 5400 kvadrata na tri kata. Želja nam je prikazivati lokalne i međunarodne umjetnike, od mladih talenata do velikih imena“, pojašnjava Paulenka i dodaje kako ovaj poznati svjetski muzej prati od 2010. kada je predstavio više od 200 izložbi nekih od najvećih svjetskih imena u suvremenoj umjetnosti.

Svoju umjetničku crtu i kustoski potencijal ova Vinkovčanka počela je pokazivati još na studiju fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a potom u sklopu Organa Vida, međunarodnog festivala fotografije koje je danas opće mjesto na hrvatskoj sceni.


Pokrenula ga je s troje autora, a danas predstavlja mnoga svjetska imena fotografije. Nakon nekog vremena festival ostavlja u sigurnim rukama i odlazi u Amsterdam gdje je radila kao umjetnička direktorica međunarodnog festivala i umjetničkog sajma Unseen.

“Živjeti u Amsterdamu bilo je divno iskustvo, imam tamo puno prijatelja i poznanstava. Puno sam naučila, vodila međunarodni umjetnički sajam s fantastičnim timom, proširila poznanstava, radila s malim i velikim lokalnim i svjetskim galerijama koje zastupaju umjetnike iz cijelog svijeta, stekla bogato iskustvo rada na tržištu umjetnina te s raznim institucijama“, istaknula je Marina.

Kao kustosica, kaže, uvijek bira autore koji imaju životnu priču i čiji ju radovi inspiriraju, nude autentičan i drukčiji pogled na svijet. Stoga i ne čudi što se nedavno o njoj pisalo i u britanskom Guardianu u kojemu se spominje izložba čija je kustosica u Madridu na festivalu PHotoEspaña, jednom od najstarijih europskih festivala fotografije.

Recimo i kako povremeno predaje na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Haagu, ali i da je, uz sve to, diplomirala i grafički dizajn. No, ljubav prema fotografiji bila je jača pa je iza nje mnogo zapaženih ciklusa, među kojima su “Prazno nebo” i ciklus ženskog zatvora u Požegi “Drugi dom”.

Fotografija i umjetnost su, ističe, bile i bit će njezin život, ali većina njezinog vremena sada je fokusirana na kustoski posao, rad s umjetnicima i pripremu za rad u jednom od najpoznatijih svjetskih muzeja. Sretno Marina, Vinkovci su uz tebe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno