Ponekad se dogodi da se dobre okolnosti i želja za fotografskim otkrivanjem sretno isprepletu. Upravo to se dogodilo mladim autoricama Mariji Đordić i Emi Knežević, članicama Fotokluba Vinkovci. Uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i Fotokluba Vinkovci dobile su priliku sudjelovati na desetodnevnoj ljetnoj fotoradionici “Ambijent, kulturna baština Istre”, koja je održana u organizaciji Hrvatskog fotosaveza.

“Obilazeći mnoge istarske destinacije svojim fotoaparatima obilježile su raznolike baštinske elemente, a upravo je fotografija moćno sredstvo očuvanja kulturne baštine. U fokusu njihovih objektiva našli su se kamene arhitekture Dvigrada, suhozidi, igre svjetla i sjene, kao i makrostrukture bilja. Vjerujemo da je ovo tek početak i sa zanimanjem ćemo pratiti Marijin i Emin fotografski rast i razvoj”, ističe Mirjana Pešec, predsjednica Hrvatskog fotosaveza, koja je na otvorenju izložbe govorila o njihovim fotografijama i koncepciji Ljetne fotoradionice.

Obje mlade autorice osvrnule su se na svoje doživljaje tijekom nastanka fotografija i boravka u Istri. Događaju je nazočio i zamjenik župana Josip Dabro, koji je izrazio zadovoljstvo viđenim, otvorio izložbu, ali i obećao daljnju podršku županije u budućim aktivnostima Fotokluba Vinkovci.