30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

Vinkovci će u naredna tri dana okupiti 125 mladih kemičara iz cijele Hrvatske

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Vinkovci su u naredna tri dana domaćin mladim kemičarima i njihovim mentorima iz cijele Hrvatske. Čak 125 osnovnoškolaca i srednjoškolaca pokazat će svoje znanje u ovoj prirodnoj znanosti, a sve završava 8. travnja kada će država dobiti svoje prvake i nekoliko kategorija.

Ovogodišnje natjecanje u našem gradu posebno je po tome što je prvo „uživo“ nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, uslijed čega su natjecanja održavana on-line. Domaćin ovog važnog natjecanja je Osnovna škola „Antun Gustav Matoš“, a među 40 učenika osnovnih i 85 učenika srednjih škola, svoja znanja i sposobnosti pokazat će i šest učenika iz Vukovarsko-srijemske županije – četvero srednjoškolaca i dvoje osnovnoškolaca.

„Za ovo natjecanje pripremao sam se zadnjih mjesec dana i nadam se da neću baš biti zadnji, barem negdje tamo u sredini”, rekao nam je kratko Petar Šokčević, učenik Osnovne škole „Antun i Stjepan” Radić iz Gunje, koji je na državnu razinu iz kemije stigao po prvi put.

Da je ovo velika stvar za sve sudionike potvrdio nam je i ravnatelj škole domaćina Dario Dragun koji je napomenuo kako nije važan samo dobar plasman, nego i pokazati što učenici znaju u području kemije. „Vjerujem kako će polučiti upravo onakav uspjeh kakav si i sami žele, a sve što naprave odličan je korak u njihovoj budućnosti”, istaknuo je Dragan. Dodaje kako pripreme učenika traju i po nekoliko godina, a natjecanje, bez obzira bilo uživo ili online, svi sudionici shvaćaju ozbiljno i tako mu pristupaju.

Do državnog natjecanja iz kemije stigli su preko najprije školskog, a zatim i županijskog natjecanja. Organizirano je po kategorijama, za sedme i osme razrede te sva četiri razreda srednje škole, a u svakoj od kategorija sudjeluje oko 20 učenika. Važno je spomenuti i kako natjecanje obuhvaća istraživačke radove kojih je ove godine pet.

Olgica Martinis, viša savjetnica za kemiju Agencije za odgoj i obrazovanje i predsjednica državnog povjerenstva natjecanja iz kemije rekla je kako se od učenika očekuje pisanje zadaća kojima se provjeravaju razine znanja koje su učenici usvojili tijekom nastavnog gradiva. Nakon toga slijedi pisanje samostalnog istraživačkog rada, ali uz prethodno postizanje dovoljnog broja bodova iz znanja.

„Bitno je istaknuti kako je cijeli koncept natjecanja napravljen prema ishodima poučavanja nastavnog predmeta kemije. Nakon državnog natjecanja za neke učenike slijede daljnja testiranja, a za koje postoji mogućnost kako će natjecanja nastaviti i na međunarodnoj razini, tako da je upravo državno natjecanje iz kemije prva prekretnica za buduće kemijske olimpijce”, pojasnila je Martinis dodavši i kako je zainteresiranost učenika ove godine veća u odnosu na prijašnje, a vjeruje da će povratak u učionice i izvođenje eksperimenata uživo uvelike pridonijeti da iduće godine struktura natjecanja sadrži i izvedbu zadanog pokusa.

Na otvorenju natjecanja bio je večeras i zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

„Svim našim učenicima želim ostvarenje odličnog rezultata, ali i zabavu uz rješavanje zadataka te da kući ponesu one najbolje dojmove iz Vinkovaca”, poručio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno