- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Svijet bez digitalizacije, sistematizacije i informacijskih tehnologija više ne bi mogao opstati. Digitalizira se i ono što smo mislili da nikada neće, a životi kakve pamte naši stari gotovo iz korijena su promijenjeni. Shvaćajući važnost novog doba, pojedini vinkovački entuzijasti osnovali su danas KERIT – Klub elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije.

Igor Banovac, predsjednik kluba, rekao je kako će ovim pothvatom obuhvatiti sve one koji priznaju struku elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije, pojedince, društva, privatne firme i javne ustanove. Bit će jedan od glavnih pokretača brojnih ideja, preporuka i inicijativa za poboljšanje gospodarstva, ali i povlačenja sredstava u Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju.

“Naše društvo u 21. stoljeću zahtjeva poznavanje digitalizacije, građani sve više koriste informacijske i digitalne tehnologije, osobito u vrijeme korone, i to je razlog zbog kojega smo se odlučili na ovaj korak. Gospodarstvo i poljoprivreda tražit će stručne ljude u tom području i tu mi možemo pomoći”, rekao je Banovac.

Kako bi na sve načine bili u koraku s vremenom, na današnjoj Osnivačkoj skupštini najavljen je i Regionalni centar digitalizaciju Vukovarsko-srijemske županije, jedan od strateških projekata Županije. Bit će to krovno mjesto koje će objedinjavati sve druge projekte naše županije vezane uz digitalizaciju,

“Znamo da su do sada bila četiri razvojna sektora na kojima se bazirao razvoj naše županije, a to je šumarstvo, poljoprivreda, obnovljivi izvori i kontinentalni turizam. Ono što nam je izuzetno potrebno je i digitalizacija, kako javne uprave, tako i privatnog sektora, a to se prvenstveno odnosi na uvođenje industrije 4.0. u procese proizvodnje. Nama je u fokusu malo i srednje poduzetništvo”, pojasnio je član Predsjedništva i direktor Razvojne agencije VSŽ Ilija Cota. Dodaje kako je važan i Zavod za informatiku, a vjeruje kako će ga kroz Centar uspjeti oformiti kao nužnost i potrebu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Do kraja srpnja bi trebali dobiti građevinsku dozvolu, a objekt bi trebao biti završen do kraja 2023. godine. Bit će smješten uz južnu obilaznicu, neposredno uz Pevex. Nositelj projekta je Županija, partner je Grad Vinkovci, a procijenjena vrijednost je preko 100 milijuna kuna.

Ispred Grada Vinkovaca na Osnivačkoj skupštini bio je zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić, a prisutan je bio i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.