28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Vinkovci idu u smjeru zelene budućnosti

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U današnje vrijeme sve veći broj gradova, potaknuti između ostalog i politikama Europske unije, razmišlja o ulaganjima u zelenu i zdravu budućnost koja će im pomoći postati što razvijeniji i ugodniji za život, ali i privlačniji investitorima i gospodarstvenicima.

U tom smjeru već duže vremena razmišljaju u vinkovačkoj gradskoj upravi i razvojnoj agenciji VIA gdje su provedeni ili su u tijeku brojni projekti i programi kojima se nastoji osigurati zelenija budućnost novim generacijama.

  

Vinkovci su tako među prvima u Hrvatskoj, još 2017. godine, krenuli sa zamjenom javne rasvjete odnosno postavljanjem modernih LED rasvjetnih tijela. Danas je gotovo 75% javne rasvjete u gradu LED predznaka koja štedi energiju i manje zagađuje okoliš u odnosu na prijašnja rješenja. Vinkovci idu i prema tome postati Pametni grad s cjelovitim i održivim gospodarenjem javnim površinama i kontinuiranim razvojem svijesti za brigu o zaštiti okoliša od najranije dobi, a ističu se i kao jedan od vodećih po povlačenju bespovratnih sredstava za financiranje projekata iz različitih sfera gospodarskog, kulturnog i društvenog značaja te pogotovo projekata iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

„Uz podršku gradske uprave, Agencija je prijavila i provodi brojne projekte koji doprinose stvaranju pametnih i zelenih Vinkovaca. Ovim putem želim pohvaliti suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s kojim već dugi niz godina uspješno provodimo projekte čiji su rezultati vidljivi na brojnim lokacijama u gradu. Prvenstveno, ovdje mislim na energetske obnove osnovnih škola, vrtića i zgrade Hrvatskog sokola. Nisu zanemarivi ni oni projekti kojima razvijamo svijest građana na koji način mogu doprinijeti zaštiti okoliša, ali istovremeno i zdravlju poput eko edukacija, sustava javnih bicikala, sustava pravilnog razvrstavanja otpada i sl. U Agenciji smo posebno posvećeni upravo ovakvim projektima te nastojimo iskoristiti svaku priliku kako bi doprinijeli ideji zelenih Vinkovaca i već sada imamo spremne projekte za koje čekamo otvorenje javnih poziva i natječaja”, najavljuje direktorica VIA-e Danijela Slipčević.

U kontekstu zaštite okoliša i očuvanja zdravlja građana možda i najvažniju ulogu ima pravilno razvrstavanje i odlaganje otpada. U tom pogledu, u Gradu nastoje građanima omogućiti sve što im je potrebno kako bi već u svojim domaćinstvima mogli pravilno razvrstavati otpad.

„Kroz dva projekta, zajedno vrijedna gotovo 3,5 milijuna kuna, osigurali smo nabavku 7.500 spremnika za odvajanje plastike i 1.700 spremnika za odvajanje biootpada te 1.500 kompostera i 30 edukativnih dječjih setova u koje se također mogu odlagati različite vrste otpada, a koji su postavljeni kod dječjih igrališta i u dječjim vrtićima“, ističe pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić.

Unatoč svemu, u ovom resoru i dalje muku muče s divljim odlagalištima otpada, nedavno su na desetak lokacija postavili i table upozorenja, no, ovaj problem je još uvijek prisutan. U planu je, dodaje Dujmić, projekt sanacije divljih odlagališta koji se provodi upravo u suradnji s gradskom razvojnom agencijom VIA-om.

“Prvi korak podrazumijeva uklanjanje 500 m³ otpada s čestice u širem centru grada, gdje će biti postavljeno upozorenje o zabrani odlaganja, ali i video nadzor kako bi se spriječilo ponovno stvaranje divljeg odlagališta. Projekt ukupne vrijednosti 345 tisuća kuna s 40% sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, preko kojeg smo omogućili sufinanciranje brojnih programa”, objašnjava Dujmić.

Veliki korak ka zelenim i zdravim Vinkovcima, napominje pročelnica Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu Katarina Vučić, učinjen je energetskim obnovama javnih zgrada, prije svega zgrada osnovnih škola i dječjih vrtića.

„Ako želimo biti pametni i zeleni grad, onda prije svega moramo smanjiti troškove i potrošnju energije te tako osigurati preduvjete za stvaranje čišćeg okoliša i podizanja životnog standarda građana. U Vinkovcima je u protekle četiri godine energetski obnovljeno niz zgrada javne namjene za što smo iz EU fondova povukli značajna sredstva. Dovoljno je reći kako je samo za obnovu dvaju osnovnih škola i tri vrtića osigurano gotovo 35 milijuna kuna. Rezultat su smanjeni troškovi grijanja i prepolovljena emisija CO2, ali i puno bolji uvjeti boravka djece”, naglašava Katarina Vučić.

Još jedna važna stavka u borbi za zaštitu okoliša zasigurno je promet, koji ima ključnu ulogu za društvo i gospodarstvo, ali je istodobno i glavni izvor pritiska na okoliš i klimatskih promjena te onečišćenja zraka.

„Razmišljajuću u tom smjeru, prije nešto više od dvije godine, tvrtka Polet d.o.o. realizirala je veliki projekt nabave novih gradskih autobusa, kroz koji je ovaj naš vinkovački prijevoznik nabavio sedam modernih niskopodnih autobusa s Euro 6 motorima visoke učinkovitosti, ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna. Nedavno smo preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dovršili i nabavku električnog vozila za potrebe djelatnika gradske uprave. Cilj nam je nabavkom električnog vozila, osim uštede energije i smanjenja emisija CO2, promovirati korištenje ovakvih vozila koja će i prije no što mislimo preuzeti primat na cestama”, kaže pročelnica Vučić.

Valja podsjetiti kako je u gradu, u suradnji s partnerskom tvrtkom, nedavno postavljen i sustav javnih romobila kao još jedna usluga nakon uvođenja sustava javnih bicikala za koje su Vinkovci, također, povukli bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vinkovčani tako na raspolaganju imaju najekološkije načine prijevoza koji doslovno nemaju nikakvog štetnog utjecaja na okoliš. Ukupno je na tri lokacije u gradu postavljeno 18 bicikala, te na 14 lokacija čak 150 romobila.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno