Vinkovci su u rujnu prošle godine dobili svoju prvu rukometnu akademiju, mjesto gdje djeca iz grada i okolnih općina imaju priliku napraviti svoje prve rukometne korake i od stručnih trenera naučiti sve o ovom sportu.

Rukometna akademija Vinkovci osnovana je nakon odvajanja djece godišta 2006./2007. iz većeg sportskog kolektiva u kojemu su djeca do tada nastupala. Vinkovačka akademija je manji sportski kolektiv u kojem treniraju isključivo djeca mlađih dobnih kategorija, dakle bez seniorskog uzrasta, te je samim time sva pažnja i pozornost usmjerena na njihov rast i napredak. Hijerarhija u klubu je vrlo jednostavna, funkciju predsjednika i trenera obnaša jedna osoba, dok su ostali članovi uprave zaduženi za financije i računovodstvo, odnosno marketing kluba. Važnu ulogu u klubu imaju i roditelji kluba, koji zajedno s upravom donose odluke o terminima, prijevozu, budućim turnirima, zajedničkim druženjima i slično.

“Ekonomska i gospodarska situacija u državi u posljednjih nekoliko godina nije optimalna, što se uvelike odrazilo i na sve kategorije sportova, pa tako i na rukomet. Rukometni klubovi u Hrvatskoj koji imaju sve dobne skupine, od mini rukometa do seniora, jako teško funkcioniraju budući da su troškovi veliki, a pomoći općine, grada, županije, zajednica športova kao i donacije često nisu dovoljne kako bi se zatvorili financijski okviri jednoga kluba. Kako smo sami bili dio kolektiva gdje je financijski okvir bio neodrživ, detektirali smo sve potencijalne probleme koji bi mogli naškoditi rastu i razvoju djece prilikom bavljenja rukometom. Upravo navedeni problemi bili su razlog za pokretanje Rukometne akademije Vinkovci, čiji je primarni cilj upravo omogućiti isključivo djeci nesmetano bavljenje sportom, gdje djeca ne plaćaju članarine, prijevoze na ligaške utakmice, turnire i ostale troškove koji su uobičajeni u ostalim sportskim kolektivima. Samim time, olakšali smo postizanje primarnoga cilja, a to je uključenje djece u sportske aktivnosti, odnosno bavljenje rukometom”, priča nam predsjednik Rukometne akademije Vinkovci Danijel Naletilić.

Dodaje da još uvijek nisu članovi Hrvatskog rukometnog saveza te samim time nemaju pravo sudjelovati u službenim rukometnim natjecanjima. Zahtjev za članstvo je predan prije četiri mjeseca, a do današnjeg dana Rukometna Akademija Vinkovci nije dobila nikakav odgovor o primanju u članstvo.

Shodno tome, Rukometna akademija Vinkovci registrirala je svoje igrače u RK Ivan iz Starih Mikanovaca te time omogućila djeci igranje službene lige HRS-a. “Kako je RK Ivan imao problema s brojem igračkog kadra, spajanje ova dva kolektiva bio je početak odlične suradnje. U 6 zajedničkih prvenstvenih utakmica brojimo čak 5 pobjeda i 1 poraz. Djeca su se međusobno odlično prihvatila i stvorena su nova prijateljstva. Zajedno treniraju ponedjeljkom u Starim Mikanovcima te utorkom i četvrtkom u Vinkovcima dok su vikendi rezervirani za prvenstvene i prijateljske utakmice. Moramo napomenuti da smo u samim počecima kada je bilo najteže imali neizmjerno veliku potporu našeg gradonačelnika Ivana Bosančića kojemu se ovim putem u ime djece, roditelja i uprave još jednom zahvaljujemo. Uz pomoć Grada Vinkovaca nabavili smo nove lopte, dresove i trenirke, a na turniru u Slovačkoj, na kojem smo nedavno sudjelovali, a koji je koštao oko 30.000 kuna, sva djeca su sudjelovala u potpunosti besplatno” objašnjava Naletilić.

Vinkovačka rukometna akademija okuplja 25 djece starosti 13 i 14 godina, koja se natječu u službenoj ligi mlađih kadeta. Uskoro se planiraju i širiti, odnosno oformiti i najmlađe dobne skupine, zbog čega će u rad uključiti još jednog ili dva nova trenera, a koji će mališanima pokazati put sporta i zdravog načina života.

“U današnje vrijeme djeca sve češće svoje slobodno vrijeme provode pred televizijom, računalom ili pametnim mobitelom. Takav način provođenja slobodnog vremena negativno utječe na razvoj sposobnosti i znanja, ali i zdravstvenog statusa djeteta. Nedostatak kretanja kod djece dovodi do pojave ravnih stopala, nepravilnog držanja tijela, smanjenog rada krvožilnog sustava, što kasnije u odrasloj dobi može dovesti do različitih kroničnih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i druge. Također suvremen način života nepovoljno se odražava na socijalizaciju djece jer se bavljenjem sportom razvijaju mnogobrojne osobine korisne u daljnjem razvijanju djeteta kako što su timski rad, odgovornost i stvaranje radnih navika. Djeca koja se bave sportom razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Nadalje, sportom mogu zadovoljiti niz različitih potreba, potrebu za kretanjem, za druženjem, potrebu za sigurnošću i redom, potrebu za samoostvarenjem, za pripadanjem i slično. Iz svega navedenoga jasno je vidljiva potreba za što ranijim uključivanjem djece u sport. Rad s mlađim dobnim kategorijama je vrlo ozbiljna i odgovorna funkcija, treneri ne treniraju djecu kao igrače nego kao cjelovite mlade osobe, odnosno imaju za zadatak integralni razvoj svih dječjih potencijala, a treniranje i međusobna interakcija samo je jedan u nizu alata za postizanje cilja. Naravno, ukoliko se određeni dio pojedinaca istakne te ima sve preduvjete za stvaranje profesionalnog sportaša, poseban rad usmjerit će se upravo i prema toj djeci”, ističe Naletilić.

Posebno naglašava i da je, osim rukometnih i kondicijskih stručnjaka, u rad s djecom uključena i psihologinja koja obavlja bazične razgovore te sugerira treneru eventualnu potrebu za dodatnom reakcijom prema igraču.

U vinkovačkoj akademiji, ističu, imaju nekoliko talentiranih igrača koji su redovito među najboljim pojedincima na svakom turniru. No važno je prije svega znati, poručuju, da je talent 5% uspjeha, a ostalih 95% može se postići samo upornim radom.