-0 C
Vinkovci
Petak, 27. siječnja 2023.

Vinkovci imali školsku kuhinju i prije 66 godina

Više od autora

- vl promo-


Nakon što je ovog tjedna ponovno zaživjela školska prehrana, istražili smo kako je to Crveni križ organizirao nekad.

U 16. broju Vinkovačkog lista iz 1957. godine istaknuto je kako su skoro sve organizacije Crvenog križa vinkovačke Općine postigle napredak u rješavanju mnogih pitanja iz svog djelokruga.

Na skupštini je istaknut uspjeh Crvenog križa u organiziranju školskih kuhinja. Rečeno je da u Vinkovcima postoji 12 takvih kuhinja u kojima besplatno prima hladan ili topli obrok 5535 đaka. U tu svrhu je do zaključenja spomenutog broja bilo utrošeno 46.378 kilograma raznih živežnih namirnica.

Pored toga, Općinski odbor podijelio je siromašnim obiteljima i bolesnicima TBC-a preko 78 kilograma raznih živežnih namirnica.

Autor teksta izdvojio je kako je organizacija Crvenog križa u Vinkovcima, pored svojih komisija i ostalih organizacija u gradu učinila i mnogo u borbi proziv TBC-a, na polju zdravstvenog prosvjećivanja. Isto tako, dobro je radila i komisija za transfuziju krvi, čijom je pomoći prikupljeno 221 boca krvi.

Organizacije Crvenog križa u selima također su pokazale dobru aktivnost, naročito u održavanju tečajeva za seosku žensku omladinu. Najbolje uspjehe u tome pogledu postigla je organizacija u Jarmini gdje su tečaj pohađale 22 omladinke. Istaknuto je i da rad Odbora treba biti usmjeren na jačanje samostalnosti osnovnih organizacija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno