Na današnjim izborima za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj glasovati može 145.074 birača na području Vukovarsko-srijemske županije.

U Vinkovcima pravo glasa ima 29.197 građana, koji mogu glasovati na 33 biračka mjesta, a kako je proteklo izborno prijepodne u gradu na Bosutu doznajemo od Zlatka Dovhanja, predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Grada Vinkovaca.

“Negdje do 11 sati, 11,05, u Vinkovcima smo registrirali odziv birača od 15,33 % što je otprilike na razini prijašnjih izbora. Naravno, koristim ovu priliku da pozovem građanke i građane, biračice i birače da izađu u što većem broju. Odazovite se, dođite na birališta, birajte kandidate”, poručio je Zlatko Dovhanj.

Tijekom dopodneva predstavnici Gradskog izbornog povjerenstva Grada Vinkovaca posjetili su sva 33 biračka mjesta.

“Ovom prilikom ću i zahvaliti svim kolegicama i kolegama koji rade na organizaciji ovih izbora, a to je jako velik broj ljudi. Na organizaciji i provedbi ovih izbora u biračkim odborima direktno je uključeno po 10 osoba, znači ukupno njih 330. Svi oni ulažu maksimalan trud da ovi izbori prođu regularno. Tu su još i promatrači koji nadziru sam taj proces, a prijavljeno ih je 78”, istaknuo je Zlatko Dovhanj kazavši kako do 12 sati nije registrirano bilo što bi moglo utjecati na regularnost izbora.

“Manjih teškoća je bilo, ali ništa tako da bi moglo utjecati na regularnost izbora. Mi smo dežurni do zatvaranja birališta i reagirat ćemo na svaku prijavu građana ili političkih stranaka”, kazao je Dovhanj.

A i ovi izbori protiču u znaku epidemioloških mjera s ciljem sprječavanja širenja bolesti COVID-19.

“Na biračkim mjestima moraju se poštivati epidemoiloške mjere, a, naravno, imamo i posebno postupanje kada je riječ o osobama koje su u izolaciji i samoizolaciji. Imamo prijavljeno 26 osoba u samoizolaciji i 5 osoba u izolaciji. Kod njih će birački odbor izaći van poštivajući sve epidemiološke upute”, istaknuo je Zlatko Dovhanj.