Grad Vinkovci nastavlja s programom uređenja dječjih igrališta u svim dijelovima grada, a uz njih, gdje je to moguće, i nekih drugih sadržaja namijenjenih druženju građana na otvorenom. Ovih dana u tom je kontekstu aktualan Mjesni odbor Slavija

Kod zgrade Mjesnog odbora Slavija uskoro kreće gradnja dječjeg igrališta, rukometnog igrališta i vrtne sjenice

U Mjesnom odoboru Slavija trenutačno u funkciji su dva dječja igrališta, a u tijeku je uređenje još jednog igrališta na novoj lokaciji u Osječkoj ulici. Ovo igralište još uvijek nije u funkciji, a moći će se koristiti tek nakon što sva igrala budu spremna za uporabu te igralište dobije antistres podlogu i urbanu opremu. “S obzirom na upite građana, obavještavamo sve da radovi na uređenju dječjeg igrališta u Osječkoj ulici na Slaviji nisu završeni i da igralište nije u funkciji”, ističu iz gradske Uprave.

A u skladu s planom gradske Uprave da svi dijelovi grada dobiju moderna igrališta, ali i druge sadržaje koji bi zajedno činili privlačna mjesta za okupljanje građana, upravo je Mjesni odbor Slavija na redu za takav projekt. Naime, kako ističu u gradskoj Upravi u tijeku je otvaranje ponuda za izvođača radova na izgradnji novog dječjeg igrališta, rukometnog igrališta i vrtne sjenice u Šokačkom šoru kod zgrade Mjesnog odbora.

Podsjetimo, intenzivni radovi na uređenju dječjih igrališta u Vinkovcima su počeli prošle godine. Tako je krajem godine uređeno i sada najveće i najmodernije igralište u Vinkovcima u Ulici A. Starčevića, kod nebodera, površine 700 m2, koje je opremljeno s osam igrala i gumiranom podlogom, a postavljena je i pametna solarna klupa, video nadzor i urbana oprema. Ovo je igralište, inače, posebno po tome što ima igrala namijenjena za igru djece s posebnim potrebama, kako bi i djeca u invalidskim kolicima bila integrirana u zajedničku igru. Ukupna vrijednost projekta je 584.553,98 kn, od čega je 286.431,45 kn osigurano kroz Program podrške regionalnom razvoju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Zbog velike posjećenosti te pozitivnih povratnih informacija i od roditelja i od djece, ovo je igralište bilo samo prvo u nizu od šest igrališta koje je Grad do sada obnovio. Ostalih pet igrališta ukupne su površine 682 m2, a za njihovo uređenje iz gradskog proračuna izdvojeno je 777.960,73 kuna. Krenulo se u Mjesnom odboru Stjepana Radića na križanju ulica Julija Klovića i Kneza Domagoja te u Mjesnom odboru Centar u Nazorovoj ulici kod Doma izviđača.

Bio je to nastavak planiranih aktivnosti kada je riječ o dječjim igralištima, a gdje je želja gradske Uprave da svaki mjesni odbor dobije novo moderno igralište. Plan je bio sva igrališta urediti urediti u istom tonu kako bi i centar grada i rubni dijelovi imali istu kvalitetu za svoju djecu, odnosno u svakom mjesnom odboru kreirati jedan središnji otvoreni prostor čije bi “srce” bilo dječje igralište, a oko kojega bi se onda gradila priča i za odrasle sa zelenilom, klupama, sportskim terenom gdje je to moguće i slično.

A nakon Radićevog bloka i Centra, uslijedilo je i uređenje dječjih igrališta u Ulici Ljudevita Posavskoga u Mjesnom odboru Zagrebački blok, u Školskoj ulici u Mjesnom odboru Vinkovačko Novo Selo te u Nuštarskoj ulici u Mjesnom odboru Mala Bosna. Riječ o dječjim igralištima različitih površina sa po šest, sedam različitih igrala, a sva su uređena na tragu igrališta u Starčevićevoj ulici s kvalitetnim modernim igralima i opremom te antistres podlogom. Takvo će biti i novo igralište na Slaviji kod zgrade Mjesnog odbora, a uz dječje igralište bit će izgrađeno i igralište za rukomet te vrtna sjenica. Dakle, bit će to doista mjesto za okupljanje svih generacija stanovnika Slavije. U konačnici, pak, plan je do kraja ovoga mandata u Vinkovcima imati ukupno dvadeset dječjih igrališta, jer je u nekim mjesnim odborima potrebno više igrališta i mjesta za okupljanje. To bi bio broj koji zadovoljava potrebe i koji je održiv u proračunu u smislu održavanja igrališta u stanju u kakvom trebaju biti.