32 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Vinkovci među deset gradova u Hrvatskoj po broju zaposlenih na tisuću stanovnika

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Najveći broj zaposlenih na 1.000 stanovnika krajem ožujka 2020. godine imali su gradovi Varaždin, Čakovec, Zabok, Prelog, Sveta Nedelja, Koprivnica, Krk, Poreč, Dubrovnik i Vinkovci, pokazuju nedavno objavljeni konačni podatci Državnog zavod za statistiku. Prednjači Varaždin sa 630 zaposlenih na 1.000 stanovnika, slijede Čakovec s 571 i Zabok s 525, dok su Vinkovci na desetom mjestu s 401 zaposlenom osobom na 1.000 stanovnika.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca Hrvoje Niče naglasio je, stoji u priopćenju Grada Vinkovaca, kako su u gradu do početka korone uspjeli popuniti obje poduzetničke zone, Jošine i Zalužje. Dodaje i kako su upravo u postupku proširenja zone Zalužje koja će umjesto postojećih 39 hektara imati više od 188 hektara površine za prihvat novih poduzetnika i otvaranje novih radnih mjesta.

„To dovoljno govori o potencijalima koje posjedujemo, ali koje prepoznaju i poduzetnici i investitori. Također, nakon što smo popunili i sve kapacitete u Tehnološkom parku, prošle godine u veljači otvorili smo i Poduzetnički inkubator koji je već u prvoj polovici 2021. godine bio popunjen te tamo sada 18 poduzetnika razvija nove inovativne proizvode, procese i usluge“, rekao je Niče.

Bosančić: poduzetnicima potpore, radnicima veće plaće

Gradonačelnik Ivan Bosančić podsjeća kako je krajem 2019. godine Gradsko vijeće usvojilo Program poticanja poduzetništva gdje su, između ostalog, kroz mjeru Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale svim vinkovačkim mikro poduzetnicima omogućili potpore uz uvjet zadržavanja postojećeg broja zaposlenih te povećanje plaće od 10%.„Isto tako, kroz mjeru Novi poduzetnici, svim našim sugrađanima koji su odlučili ući u poduzetničke vode povećali smo jednokratnu potporu s 2.500 na 5.000 kuna. Razvoj gospodarstva i stvaranje preduvjeta poduzetnicima za otvaranje novih radnih mjesta ono je čemu ćemo težiti i na čemu ćemo raditi i nadalje“, poručuje Bosančić u priopćenju.

Podatci DZS-a odnose se na razdoblje prije krize koja je nastupila uslijed pandemije, ipak, zahvaljujući potporama države te samih gradova, nezaposlenost nije značajno rasla.

„Kada govorimo o pomoći našim poduzetnicima u vrijeme krize, zasigurno najznačajniji potez bio je trajno smanjenje stope Prireza poreza na dohodak s 13 na 10%. U prvom valu lockdowna osigurali smo i odgodu obveze plaćanja komunalne naknade poduzetnicima, oslobodili ih obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada i javne površine kroz period obustave rada, osigurali odgodu plaćanja zakupa za postavljanje oglasnih ploča te obustavili postupke prisilne naplate potraživanja. Uz to, smanjena je i cijena zakupa za postavljanje ljetnih terasa, na kunu po kvadratu, za sve gradske zone, uključujući i pješačku zonu“, objašnjava Hrvoje Niče.

Jedni od rijetkih koji su izravno pomogli ugostiteljima

Kako napominju u svom priopćenju, Vinkovci su i jedan od rijetkih gradova koji je osigurao izravnu pomoć ugostiteljstvu, kao najpogođenijem sektoru. Svakom ugostitelju isplatili su po dvije tisuće kuna po zaposleniku kako bi što bezbolnije prebrodili razdoblje kada nisu bili u mogućnosti baviti se svojom primarnom djelatnošću.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno