Grad Vinkovci kontinuirano potiče aktivnosti u dijelu kulture bez obzira je li riječ o ustanovama čiji je osnivač, ili o drugim ustanovama, institucijama i udrugama koje djeluju na području kulture. Još jedan iskorak u tom pravcu svakako je i osnivanje Kulturnog centra Vinkovci.
Kulturni centar Vinkovci, ističu u Gradskoj upravi, novi je element u slagalici vinkovačke kulture. “Kulturni centar je zapravo još jedna adresa s koje ćemo prijavljivati europske projekte. Centar će biti u okviru Gradske uprave i neće zahtijevati nikakve dodatne troškove zaposlenja i ostaloga, nego ćemo iz postojećih resursa napraviti još jednu adresu s koje ćemo moći povlačiti europski novac”, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić, a nešto više o organizaciji rada Kulturnog centra, zadaćama i ciljevima koje bi trebao ostvariti rekla nam je Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Grada Vinkovaca.
“Grad je živi organizam, a njegova kultura važan dio identiteta. Zato je osnovni zadatak Kulturnog centra stvoriti novo mjesto koje kreira, razvija i promovira autentičnu kulturu Vinkovaca u zemlji i inozemstvu. Sjedište Kulturnog centra Vinkovci u početku bi bilo u Glazbenoj školi Josipa Runjanina, gdje bi se izvodio dio događanja u organizaciji Centra. Osim prostora Glazbene škole, Kulturni centar bi koristio i Galeriju umjetnosti Slavko Kopač Vinkovci, crkvu Sv. Ilije na Meraji, ali i druge prostore primjerene raznovrsnim događanjima”, ističe Marija Liščić Drmić.
Posebna pozornost u organizaciji događanja Kulturnog centra bit će usmjerena na zaživljavanje crkve Sv. Ilije na Meraji kao koncertno-galerijskog, kazališnog, konferencijskog i predavačkog prostora namijenjenoga kreativcima, umjetnicima, glazbenicima, udrugama i drugim organizacijama. Jedna od važnih odrednica u radu Centra bit će i domaća i međunarodna suradnja s udrugama, pojedincima i ustanovama iz područja kulture te izrada projektnih prijedloga kulturno-umjetničkog sadržaja s ciljem što uspješnijeg apliciranja za EU sredstva. Uz organiziranje kazališnih, likovnih, glazbenih, književnih i drugih kulturno-umjetničkih programa, organiziranje i održavanje radionica, predavanja, manifestacija i tečajeva, Centar će pružati i organizacijsku i prostornu te programsku platformu za stvaranje suvremene umjetnosti i kulture za mlade.
“Upravo zato što nije muzej ili škola, Kulturni centar Vinkovci ima privilegij iskoračiti u nepoznato, suvremeno, mladenačko, amatersko, ne klasično, ali zato darovito područje. Misija Kulturnog centra bit će i osnivanje udruge Mreža kulturnih centara Hrvatske odnosno umrežavanje sličnih ustanova na programskoj i organizacijskoj razini kako bi mogli razmjenjivati programske ideje, a samim time i programe, što bi uvelike smanjilo i troškove održavanja istih”, ističe pročelnica Marija Liščić Drmić.