19 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Vinkovci večeras obilježavaju Međunarodni dan gastroshize, 30. srpnja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Svake godine 30. srpnja diljem svijeta obilježava se Gastroschisis Awareness Day u spomen na datum kada je 2008. godine usred iznenadnih komplikacija zbog bolesti gastroshiza, nakon vrlo kratkog života preminuo dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation danas poznatu kao The Global Gastroschisis Foundation.

Prošle godine je tim povodom svoje znamenitosti zelenom bojom po prvi put osvijetlilo i 18 hrvatskih gradova, a zahvaljujući tome nekoliko novih obitelji iz Hrvatske je saznalo za organizaciju i priključilo se, a povećao se i broj volontera. 

Večeras, u znak podrške malim bolesnicima i njihovim obiteljima zelenim svjetlima zasjat će vinkovački središnji park.


Kontakt za Hrvatsku i BiH za pomoć obiteljima pogođenim gastroshizom postoji od 2019. godine, a djeluje preko internacionalne organizacije pod imenom The Global Gastroschisis Foundation, koja okuplja ljude rođene sa stanjem „gastroshiza“, njihove roditelje i liječnike. Fokus ove organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi budući da je uzrok ovom stanju još uvijek nepoznat, a radi se o ozbiljnoj urođenoj mani.

Još u trudnoći, bebama ostane otvorena trbušna stijenka kroz koju prolabira sadržaj iz abdomena. Ovo stanje gotovo uvijek uključuje crijeva, ponekad i druge organe, nakon rođenja potrebna je najmanje jedna operacija, no često ih bude više. Nakon operacije, crijevima treba vremena da profunkcioniraju. Do tada se bebe hrane parenteralnim putem centralnih venskih katetera. Kod neke djece, potreba za (djelomičnom) parenteralnom prehranom potraje i godinama.

Parenteralna prehrana često se kombinira s enteralnom prehranom. Enteralna prehrana je hranjenje putem nazogastrične ili želučane sonde. Iako u Hrvatskoj postoji 5 centara koji spašavaju bebe rođene s gastroshizom, Klinika za dječje bolesti Zagreb, poznatija kao Klaićeva bolnica, u tome ima najviše uspjeha te je jedina hrvatska bolnica koja osigurava kućnu parenteralnu prehranu za djecu i time omogućuje djetetu da ode na kućno liječenje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno