Slavna 3. gardijska brigada “Kune”, ustrojena je na današnji dan prije 29 godina u Vinkovcima.
Tim povodom na Gradskom groblju u Vinkovcima kod Spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i upaljene svijeće u znak počasti i sjećanja na poginule i nestale pripadnike brigade te sjećanja na njezin ratni put i nemjerljiv doprinos u obrani samostalne i neovisne Republike Hrvatske.
Odavanju počasti nazočio je i prvi zapovjednik brigade Ivo Petrinović, a nazočnima se obratio Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade Zbora narodne garde “Kune” Vinkovci i predsjednik Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata Vukovarsko-srijemske županije.
“Svi znamo da je ustrojavanje brigade bio jako težak i rudarski posao jer uvjeti nisu bili normalni i bilo je puno prepreka i podmetanja od strane JNA, UDBE i KOS-a i domaćih izdajnika. Ali svojom odlučnošću i hrabrošću hrvatski domoljubi ustrojili su 3. gbr na današnji dan i ona je počela djelovati na prostoru Slavonije u četiri grada, Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru, a širila se na Županju, Đakovo, Novu Gradišku, Baranju”, istaknuo je Damir Dujić.
Slavna brigada, kazao je, imala je jako trnovit i krvav ratni put od Slavonije, Baranje, Srijema, Posavine, Dalmacije sve do akcija “Bljesak” i “Oluja”.
“Na tom krvavom putu bile su i velike žrtve. Poginulo je 409 naših suboraca, 17 ih se još uvijek vode kao nestali, a  ranjeno je 1088 pripadnika brigade. Zato danas, na 29. obljetnicu naših “Kuna” dolazimo na ovo sveto mjesto, podno Spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima, kako bi paljenjem svijeća i polaganjem vijenca pokazali dužno poštovanje i ispunili našu najveću obvezu i dužnost, a to je da čuvamo sjećanje na njih i pokažemo da ih nikada nećemo zaboraviti”, istaknuo je Damir Dujić.

3. gardijska brigada osnovana je temeljem zapovjedi ministra obrane RH 29. travnja 1991. godine, a od specijalnih postrojbi MUP-a formiraju se vojne postrojbe sa specifičnim vojnim ustrojem u Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu (s pripadajućim satnijama u Đakovu i Novoj Gradiški) te Vukovaru.
Za svoj doprinos u Domovinskom ratu višekratno je pohvaljivana, a odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog te Redom kneza Domagoja s ogrlicom kao najvišim vojnim odličjem za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu i za doprinos stvaranju hrvatske države.
Odlukom načelnika GS OSRH 28. veljače 2003. godine formirana je 3. gardijska oklopno-mehanizirana brigada čiju okosnicu čine 3. gardijska motorizirana brigada „Kune” i 5. gardijska motorizirana brigada „Sokolovi”. Time je 3. gardijska brigada završila svoj slavni put i predala svoj stijeg novoj brigadi.