22 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Vinkovci obilježili Dan narcisa kako bi se podigla svijest u borbi protiv raka dojke

Više od autora

- vl promo-
Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci obilježili su Dan narcisa javnozdravstvenom akcijom u središnjem gradskom parku u Vinkovcima kojoj su sudjelovali Klub žena liječenih na dojci „Una“ koji djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci, Zdravstveno-veterinarska škola dr. Andrije Štampara i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci.

“Narcis je cvijet koji simbolizira buđenje i nadu te tako i ovdje želimo probuditi nadu da se možemo uspješno liječiti protiv ove bolesti, a Liga protiv raka djeluje već dugi niz godina u smislu da se želimo boriti protiv malignih bolesti koje su na drugom mjestu na ljestvici umiranja, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Liga organizira niz akcija, donacija, a uz to je organizirana i ambulanta koja u gradu djeluje dugi niz godina. Sve ide u smislu da se olakša liječenje te da se podigne kvaliteta života oboljelih”, pojasnila je Sanja Gali liječnica i epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo VSŽ, a i članica izvršnog odbora Lige protiv raka u Vinkovcima.

 

Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je u 2019. godini oboljelo 2.999 žena od raka dojke, u našoj županiji njih 118. U 2020. godini u Hrvatskoj su umrle su 722 žene, od čega u 30 našoj županiji. Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke uslijed starenja stanovništva, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu petu godinu zaredom. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i kolorektalnog raka. To je dijelom rezultat provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

“Poruka ovoga obilježavanja je da pozivamo žene da se redovito odazivaju na preventivne preglede s obzirom na to da je rak dojke moguće izliječiti ukoliko ga se otkrije u najranijem stadiju bolesti. Žene se svake dvije godine pozivaju na mamografaki pregled i vrlo je važno da se odazovu pozivu kojeg dobiju”, istaknula je Gali.

Uzrok nastanka raka nije poznat, ali brojne studije su pokazale povezanost nastanka raka dojke s nekim rizičnim čimbenicima, npr. dob, pojava raka dojke u bližoj obitelji, rana prva menstruacija i kasna menopauza, odgađanje rađanja i manji broj poroda, pretilost i fizička neaktivnost, te nezdrave navike. Nažalost, rak dojke nije moguće spriječiti, pa je stoga vrlo važno što ranije otkriti bolest. Bolest je izlječiva ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Od 2006. godine se u Hrvatskoj provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a obuhvaća žene od 50. do 69.godine života koje se pozivaju na mamografski pregled dojki svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti. Rano otkrivanje spašava život.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno