Hrvatska Matica iseljenika Podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima sinoć su u dvorani OMH u Vinkovcima organizirali predstavljanje zbornika Hrvatska izvan domovine III.
Hrvatska izvan domovine III zbornik je znanstvenih radova s Hrvatskog iseljeničkog kongresa koji je održan na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku 2018. godine na temu „Odlazak – ostanak – povratak” u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva. Zbornik su uredili izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč, dr. sc. Marin Sopta i Tanja Trošelj Miočević, a izašao je u nakladi . Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Ekonomskoga fakulteta u Osijeku (2020.) Na gotovo 400 stranica kroz devet poglavlja ova znanstvena knjiga obrađuje niz tema kao što su_ odnos domovine i iseljeništva, demografska pitanja, digitalno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, čimbenici iseljavanja, novi val iseljavanja, učenje hrvatskoga jezika i kulture, kultura i umjetnost kao hrvatski promotori u svijetu, gospodarske teme i povijesni osvrti. Autori priloga, od kojih su neki i na engleskom jeziku, ugledni su znanstvenici i društveni aktivisti kao što su: primjerice Marin Sopta, Božo Skoko, Marin Strmota, Nada Pomper, Tado Jurić, Marko Soldo, Tuga Tarle, Gojko Borić, Zdenka Weber, Josipa Mijoč, Mijo Korade, Ante Čuvalo i drugi.
Na vinkovačkoj promociji zbornik su predstavili: urednica Tanja Trošelj Miočević, doktorand, urednik i idejni začetnik kongresa dr.sc. Marin Sopta i dr.sc. Krešimir Bušić. Uvodnu riječ dao je Silvio Jergović, voditelj vukovarske Podružnice Hrvatske matice iseljenika.
Organizator Hrvatskog iseljeničkog kongresa i suizdavač zbornika Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, osnovan je 2016. godine u Zagrebu s ciljem promicanja i razvoja tješnjih odnosa između Hrvata u domovini s onima u iseljeništvu. Njihovo je nastojanje istaknuti golem potencijal hrvatskih iseljenika na političkom, gospodarskom, kulturnom, sportskom i zdravstvenom planu te na potrebu za njihovim uključivanjem u razvojne strategije hrvatskoga društva na svim područjima ljudskoga djelovanja.