15 C
Vinkovci
Nedjelja, 2. listopada 2022.

Vinkovci: Predstavljena knjiga Martine Mlinarević “Huzur”

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci večeras je u Velikoj gradskoj vijećnici predstavljena knjiga “Huzur” poznate hercegovačke novinarke i književnice Martine Mlinarević. U knjizi, koja je u godinu dana od prvoga predstavljanja doživjela pet izdanja, prevedena je na makedonski, a upravo izlazi na slovenskom, poljskom i francuskom, te će uskoro biti uprizorena i na kazališnim daskama, Martina Mlinarević progovara o svom iskustvu žene oboljele od karcinoma dojke, borbi protiv ove opake bolesti, liječenju u kojemu je prošla kroz pet operacija, zračenja, oralne kemoterapije…, svom privatnom životu kroz to vrijeme, koji se također našao na prekretnici, reakcijama okoline na bolest…

Riječ je o kronološki ispričanoj priči koja je počela objavljivanjem na Facebook stranici, a završila je u koricama knjige upravo zahvaljujući reakcijama koje su stizale na te objave. Značenje turske riječi huzur kojom je naslovljena, je mir u životu, ravnoteža duše, osjećanja…, mir u svim dimenzijama života, a upravo to je ono što autorica želi da postignu i njezini čitatelji, kao i uputiti apel svim ženama, posebice mladim djevojkama da vode brigu o sebi i svom zdravlju.

“Tek kada sam se ja razboljela shvatila sam koliki je tabu zapravo u našem društvu cijela ta priča, ne samo karcinoma dojke nego bilo kojeg karcinoma. Željela sam o tome otvoreno progovoriti i mislim da reakcije ljudi kroz ovih godinu dana govore da sam našla taj neki pravi put do njih i svojom pričom uspjela alarmirati barem mlade djevojke i ostatak žena na preglede i samopreglede”, istaknula je Martina Mlinarević.

Prije godinu i pol dana kada joj je dijagnosticiran karcinom dojke imala je 35 godina i bila je bez prethodne povijesti slične bolesti u obitelji. “To je ono što pronosim kroz svoju priču želeći apelirati na sve žene, posebno mlade djevojke jer bih zaista željela da svi mi povedemo malo više brige o sebi i svom zdravlju”, istaknula je Martina Mlinarević.

Na večerašnjoj izuzetno posjećenoj promociji, koja se pratila i “s vrata” i iz predvorja Velike gradske vijećnice, uvodno je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vedrana Lugić, a razgovor s gošćom vodila je knjižničarka Tija Pažanin.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno