- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Hrvatske Matice iseljenika – Podružnica Vukovar, sinoć je u Vinkovcima predstavljena knjiga “Mi Hrvati” Matka Marušića, znanstvenika-istraživača, profesora na medicinskim fakultetima u Zagrebu i Splitu, gdje je od 2009. do 2011. bio dekan, uspješnog književnika. Uz autora u predstavljanju su sudjelovali predsjednik OMH u Vinkovcima Dražen Švagelj i urednica knjige Anđa Raič.
U knjizi “Mi Hrvati” u 115 priča Matko Marušić, kroz svoje iskustvo govori o životu od socijalističke Jugoslavije do danas. On govori o čežnji za slobodom, kazala je Anđa Raič ilustrirajući to citatom iz autorova predgovora: “Hrvatska povijest se zna, ali nije poznata. Gdje je istinita, krije se, a gdje nije, promiče se. Taji se, ili zaboravlja, da je od bitke na Gvozdu do bitke za Knin obilježena čežnjom za slobodnom i samostalnom državom. Devet stoljeća neslobode odnijelo nam je ljude i zemlje, uskratilo kulturu i blagostanje, a donijelo zaostalost, poniženje i neslogu. Sve su vojske skršene, sve politike propale, a opstala je i pobijedila samo ta čežnja. Ona je više od domoljublja. Uvijek narod voli svoju domovinu, ali samo su Hrvati svaki dan u devet stotina godina bili spremni za nju poginuti. Njihova su tijela izravnala polja i zavalila jame, ali duh nije klonuo nego narastao. O tom duhu govori i ova knjiga. U slobodi se mora govoriti istina”.
“Matko Marušić napisao je puno znanstvenih knjiga, ali čini mi se da će ga pamtiti po njegovim književnim djelima. U ovoj knjizi ima vrlo humorističnih dijelova, ali i vrlo tužnih, tako da ova knjiga u vama može izazvati dvojaka raspoloženja”, istaknula je Anđa Raič.
“Deset godina sam pisao ovu knjigu jer mi se činilo da to treba reći: tko su Hrvati? Pisao sam je zapravo za desne i lijeve, za sve Hrvate. Lijevima sam napisao što mislim o njima, ali tu nema mržnje. Ali sam napisao i Hrvatima nama, ovima pravima, da vidimo tko smo mi. Ova knjiga je moja poruka svima o tome tko smo mi Hrvati”, istaknuo je Matko Marušić.
Osvrčući se na aktualni trenutak Marušić je istaknuo kako, uza sve probleme i otvorena pitanja u Hrvatskoj, ljudi danas ne bi smjeli biti razočarani. “Ja se čudim ljudima koji su razočarani. Pa mi smo dobili hrvatsku državu. Dobili smo je zahvaljujući Tuđmanovoj genijalnosti i hrabrosti hrvatskoga vojnika. Mi smo jedna generacija koja ne postoji u hrvatskoj povijesti. To je nevjerojatno i nitko tko je domoljuban ne bi smio biti razočaran. Mi smo ta generacija koja je doživjela slobodnu Hrvatsku. I nemojte biti nezadovoljni svojom domovinom danas, ona je fantastična zato što nikada u povijesti nije bilo bolje. Sve o korupciji, jadu i krađi, sve je istina, ali kada je bilo bolje”, upitao je Marušić.
“Mi jesmo nesavršeni, malo je reći, ali ne smijemo dopustiti ono što naši neprijatelji žele, da zamrzimo svoju državu. Komunizam pobjeđuje u svijetu, danas drugim sredstvima, i mi se moramo tome oduprijeti”, poručio je Matko Marušić na susretu s Vinkovčanima.