Kontaktirajte nas

Aktualno

Vinkovci su grad koji napreduje, mijenja se i raste

Objavljeno

-

Uoči 20. srpnja, blagdana sv. Ilije, kada Vinkovci slave svog nebeskog zaštitnika i Dan grada, razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem iza kojeg je prilično aktivna godina, razgovor iz ovotjednog broja Vinkovačkog lista prenosimo u cijelosti.

U proteklih godinu dana, unatoč određenim problemima uzrokovanim pandemijom korona virusa, odrađeno je puno posla i provedeni su brojni projekti. Paralelno s onim najvećim, Aglomeracijom Vinkovci, što je građanima možda bilo i najuočljivije, radilo se i na rješenju problema s vodovodnom mrežom u dijelovima grada, ali i na rekonstrukciji gradskih prometnica.

Najbolji primjer takvog pristupa je Genscherova ulica u kojoj se u jednom trenutku u isto vrijeme radilo na poslovima u sklopu tri projekta. Građanima se i ovom prilikom ispričavam na neugodnostima koje su imali u svakodnevnom prometovanju, no budimo svjesni da smo po završetku ovih radova dobili kompletnu novu infrastrukturu te riješili problem Kanovaca i oborinskih voda koje su stvarale teškoće u tom dijelu grada. Možemo reći da sada imamo novu ulicu u kojoj, vjerujem, narednih 20-ak godina neće biti potrebno izvođenje bilo kakvih radova. Kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi, trebamo spomenuti i Boškovićevu ulicu koja je jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekta završenih u posljednjih godinu dana. Radovi su dugo trajali, ali ostvarili smo ono što su građani, prije svih stanovnici Radićevog bloka, godinama čekali. Ova ulica, osim što sada ima najmoderniju prometnicu u gradu, predstavlja i ono čemu težimo u svim našim programima i poslovima, a to je podizanje kvalitete života i sigurnosti u svim dijelovima grada.

Veliki poslovi su i oni na energetskim obnovama zgrada u vlasništvu grada kojih je bilo prilično u ovom jednogodišnjem periodu.

Energetskim obnovama zgrada osigurana je značajna ušteda, što sigurno nije zanemarivo, no najvažnije je da su osigurani i puno bolji uvjeti za one koji u njima svakodnevno borave. Nakon tri dječja vrtića, energetski su obnovljene i zgrade Osnovne škole “Antun Gustav Matoš” i Osnovne škole Vladimira Nazora koje su sada prekrasni objekti na radost učenika i nastavnika, ali i roditelja koji mogu biti sigurni da su djecu ostavili na pravom mjestu, gdje imaju sve što je potrebno kako bi se mogli posvetiti učenju. Konačni cilj je sve škole pretvoriti u energetski učinkovite objekte te osigurati preduvjete za rad u jednoj smjeni. Obnovom PIK-ova stana dobit ćemo funkcionalan objekt, odnosno mjesto koje će doprinijeti našoj turističkoj ponudi, ali i prostor u kojemu ćemo na pravi način moći prezentirati našu bogatu gastronomsku baštinu. Obnovljena zgrada Hrvatskog sokola ponovno je ukras grada i što je najvažnije, koristi se. Ona ima dušu, puno Vinkovčana je prošlo kroz nju, u njoj vježbalo i treniralo, baš kao što to čine trenutni stanari, članovi Judo kluba Vinkovci i Taekwondo kluba Vinkovci. Zgrada Arhiva također je kompletno obnovljena i povijest Vinkovaca sada se čuva u novim prostorijama i uvjetima, prilagođenim trajnom očuvanju pisane baštine. Veliki korak napravljen je i prema uređenju zgrade Mađarske škole kako bi ona postala novi Obrazovno-razvojni centar. U Mađarskoj školi opet će se učiti, svoje prostore ovdje će pronaći Glazbena škola, Muzej željeznice i stolnotenisači. Želimo postići to da ista ponovno bude mjesto okupljanja koje će vrvjeti životom.

Naglasak na projekt Vinkovačka obitelj vidljiv je i u proteklih godinu dana, nastavljate s ulaganjima, naročito u obrazovanje!?

Djeca i mladi su najvrjednije što imamo, svaka kuna uložena u njihovo odrastanje i obrazovanje vrijedi višestruko i zalog je za bolju i svjetliju budućnost našega grada. I u ovoj godini pomoć roditeljima jedan je od prioriteta u našim razmišljanjima. Za svako novorođenče osigurali smo po 2.000 kuna, sufinanciramo i edukaciju trudnica i očeva, roditelji za treće i svako sljedeće dijete vrtić plaćaju simboličnih 100 kuna, socijalno ugrožene obitelji plaćaju cijenu vrtića umanjenu za 30%, a od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, iz udomiteljskih obitelji, žrtve obiteljskog nasilja te ona bez oba roditelja. Učenicima od 2. do 8. razreda i nadalje pomažemo pri kupnji udžbenika i druge školske opreme, učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola ostvaruju pravo na novčanu naknadu od 1.000 kuna, a gradski autobusni linijski prijevoz za sve naše srednjoškolce potpuno je besplatan. U prošloj godini podijelili smo i 321 studentsku i 60 srednjoškolskih stipendija, a sudjelujemo i u drugim potporama vezanim uz školovanje, kao što su financiranje pomoćnika u školama, škole plivanja, program rada s nadarenim učenicima u osnovnim i srednjim školama i slično.

Može se reći da ste pokrenuli “trend” izgradnje sportskih i dječjih igrališta kojih je u gradu sve više i više, pogotovo u posljednje vrijeme, a Vinkovci su se polako isprofilirali i kao “grad manifestacija”?

Kao što se uređenjem komunalne infrastrukture željela postići prometna sigurnost i sigurnost građana općenito, tako nam je, kada su igrališta u pitanju, želja da se građani osjećaju što ugodnije u svojim mjesnim odborima, da Vinkovci sutra budu što ljepše mjesto za život, grad u koji će obitelji dolaziti i ostajati. Nastojat ćemo da sportska i dječja igrališta budu mjesto okupljanja gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe, rekreativci i mladi mjesto za sportska natjecanja, a roditelji, bake i djedovi mjesto za odmor i druženje dok čuvaju djecu. Dobar primjer su nova igrališta u Radićevom bloku i na Slaviji, završeni su radovi i na igralištu u Novom Selu i sada idemo dalje, s ciljem da svaki dio grada ima jednake uvijete razvoja i napretka. Tko zna, možda od svega budu imali koristi i naši klubovi jer čest je slučaj da su najveće sportske zvijezde svoj put započinjale na kvartovskim igralištima. Manifestacije su, na žalost, u ovom periodu bile prorijeđene radi pandemijskih ograničenja. Uspjeli smo ipak u rujnu organizirati Vinkovačke jeseni koje su trajale kraće, no bile su odlično pripremljene, na zadovoljstvo svih posjetitelja. Ove godine je nešto lakše, uspješno su održani Rimski dani, festival Beeram domaće, a i u sklopu Ljeta u gradu svatko može pronaći nešto za sebe.

Gospodarstvo, nova radna mjesta i ostanak radno sposobnog stanovništva ono je na što, kako ste najavili, stavljate poseban naglasak u narednom periodu?

Sredinom ožujka stigla je vijest kako je useljavanjem posljednjeg stanara popunjeno svih 18 poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci, 13 uredskih i 5 proizvodnih. To je ono što ohrabruje i ono čemu smo težili. Vjerujem kako je ovo samo početak i kako ćemo u narednom periodu svjedočiti otvaranju još novih tvrtki, stvaranju novih radnih mjesta. Uz sve potpore i pomoći gospodarstvenicima, za ostanak ljudi i razvitak nekog grada najvažnija su upravo radna mjesta, a tvrtkama koje će otvoriti nove pogone i radna mjesta trebamo osigurati sve potrebne preduvjete koje smo kao lokalna uprava u mogućnosti osigurati. Veliku će ulogu u tome odigrati proširenje zone Zalužje. S darovanjem dodatnih 111 hektara zemljišta odmah započinjemo s izradom planske i projektne dokumentacije, ali i s pozivima zainteresiranim investitorima za ulaganje u Vinkovce, što će biti podloga za još snažniji gospodarski zamah.

Hrvatski branitelji napokon su dobili dugoočekivani spomenik u Vinkovcima, a ako pogledamo listu nagrađenih i ovogodišnja svečana ceremonija povodom Dana grada također je u znaku braniteljske populacije?

Vinkovci su u Domovinskom ratu bili vrata Hrvatske, tu se stvarala povijest, tu se stvarala naša država. Otkrivanjem Spomenika hrvatskim braniteljima željeli smo u našem gradu odati počast i iskazati zahvalnost svima onima koji su svoje živote, svoju mladost, stavili na raspolaganje jedinoj nam Domovini. Spomenik uz Bosut mlađim će generacijama zauvijek ostati kao podsjetnik na hrabre ljude, njihove sugrađane, koji su braneći Vinkovce i Slavoniju obranili Hrvatsku. Bio je to i za mene osobno vrlo emotivan trenutak, dugo smo to planirali i čast mi je što sam imao priliku s našim braniteljima, uz potporu vinkovačkih poduzetnika, sudjelovati u stvaranju spomenika kojeg smo izgradili na ponos našim sugrađanima. A priznanja Grada našim ratnim jedinicama i brigadama najmanje je što možemo učiniti jer njihovi pripadnici zaslužni su što smo danas ovdje, svoji na svome, što živimo u slobodnoj zemlji.

Što bi poručili građanima Vinkovaca uoči nadolazećeg Dana grada?

Svim građankama i građanima Vinkovaca želim da budu ponosni na svoj grad, da ga čuvaju i da ih uvijek prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika sv. Ilije. Vinkovci su grad koji napreduje, mijenja se i raste, što nam je oduvijek i bio prioritet. Stoga, zajedno sa svojim timom nastavljam s radom na dovršetku započetih projekata, ali i s realizacijom novih, a kako bi naš grad bio mjesto što ugodnijeg i boljeg življenja.

Aktualno

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Objavljeno

-

Napisao/la

    46 pregleda

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV-ov Potrošački kod. To je bankama, naime, velik trošak.

Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima.

Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu od 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro, koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale.

Tako zaštićeni bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Nastavi čitati

Aktualno

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Objavljeno

-

Napisao/la

    64 pregleda

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o alternativnim ekološki prihvatljivijim energentima. U njih se prvenstveno ubraja briket i pelet iz skupine obnovljivih izvora energije.

Osim ekonomičnosti nudi mogućnost znatne novčane uštede. Vinkovačka Spačva već dugi niz godina sinonim je za izvrsnost u proizvodnji briketa, posljednjih godina investirana su golema financijska sredstva u modernizaciju i jačanje proizvodnje upravo zbog racionalnosti koju taj energent pruža potrošačima, a čime je Spačva ujedno postala i najveći proizvođač peleta u Hrvatskoj. Može se reći da je to energent budućnosti, čemu svjedoči i sve jača pozicija ovog energenta, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu.

Spačva je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila rast prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a odlični prodajni rezultati, između ostalog, postižu se upravo u segmentu bioenergenata. Razlog tome je, uz konstantna ulaganja Spačve u ovaj dio proizvodnje, i faktor ekološke osviještenosti koji u današnjem okruženju sve više utječe na razmišljanje potrošača. Godišnji su proizvodni kapaciteti 55 tisuća tona peleta i 12 tisuća tona briketa, a s dugogodišnjim kupcima prodaju ugovaraju na godišnjoj razini.

„Ono što naši kupci znaju i zbog čega su nam lojalni, između ostalog, jeste to da imamo ljetnu cijenu (od travnja do kraja rujna) i zimsku cijenu (od listopada do kraja ožujka) te da kod nas nema cjenovnih oscilacija tijekom ugovorenog perioda”, istaknuli su iz najveće drvne industrije u Hrvatskoj.

Osim toga, prvi u Hrvatskoj kupili su cisternu za prijevoz peleta u rasutom stanju i upravo zbog toga mogu odgovoriti na upite većih potrošača koji imaju potrebu skladištiti pelet u stacionarnim spremištima. Njeguju dugogodišnju suradnju sa školama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, kao i drugim većim kupcima i potrošačima peleta.

U zadnjih nekoliko godina, osim domaćinstava, primjećuje se i sve više javnih ustanova, koje su svoje kotlovnice prenamijenile za grijanje na pelet, i ta brojka će se u narednim godinama zasigurno još samo povećavati. Najviše izvoze u Italiju i Srbiju, ali značajan dio prodaje ostvaruju upravo na domaćem tržištu, gdje su svake godine prisutni na policama najvećih trgovačkih lanaca. Osim toga, imaju i tri prodajna salona – Vinkovci, Zagreb i Split, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati svoje zalihe za zimu.

Nastavi čitati

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    63 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 58 minuta

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za...

Aktualnoprije 3 sata

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o...

Aktualnoprije 5 sati

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 8 sati

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 8 sati

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 9 sati

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 9 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Najčitanije