Zbog smanjenih zaliha krvi Klinički zavod za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci pozivaju darovatelje krvi svih krvnih grupa da se u što većem broju odazovu narednoj akciji darivanja krvi koja će biti održana 7. listopada 2019. (ponedjeljak), od 10 do 17 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, Trg bana Josipa Šokčevića 1.

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Svi smo mi svakodnevno potencijalni primatelji krvi. Jedini izvor krvi je čovjek – dobrovoljni davatelj krvi.

Tko je dobrovoljni davatelj krvi?

Dobrovoljni, neplaćeni davatelj krvi je svaka zdrava osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dobrovoljno i za to nije plaćena niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Davanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti davatelj krvi.

Kako se postaje dobrovoljni davatelj krvi?

Prvi korak u dobrovoljnom davanju krvi počinje odlukom da želite pomoći onima u potrebi darujući najvrjednije što možete – krv i tako spašavati živote ljudi.
Javite se u društvo Crvenog križa u vašem mjestu stanovanja i informirajte se o terminima održavanja akcija davanja krvi. Postati dobrovoljni davatelj krvi je privilegija zdravih osoba koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.

Tko može dati krv i koliko često?

Krv može dati svaka zdrava osoba:
> starosne dobi od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70)
> tjelesne težine iznad 55 kilograma – proporcionalno visini
> tjelesne temperature do 37 stupnjeva
> uz odobrenje liječnika