Uoči obilježavanja tragične obljetnice pada Vukovara i kolone sjećanja, jedinstveni projekt virtualne realnosti postavljen je za posjetitelje u Memorijalnom centru Domovinskog rata. Stavljanjem virtualnih naočala sjedate u zrakoplov s dva ratna pilota, letite od Đakova prema potpuno opkoljenom Vukovaru i dostavljate humanitarnu pomoć.

U sklopu projekta pod nazivom „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“ izrađena je virtualna simulacija humanitarnog leta iznad Vukovara 1991. godine koja je smještena u autentičan prostor zrakoplova Antonov An-2 koji se kao eksponat nalazi u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar. Naime, stavljanjem virtualnih naočala osoba u trenutku postaje dijelom ratne 1991. godine jer se nalazi u zrakoplovu koji opkoljenom Vukovaru dostavlja pomoć izbjegavajući projektile koji prijete obaranjem zrakoplova.

Ulaskom u poljoprivredni zrakoplov Antonov čut ćete autentične glasove pilota. Ispod vas je grad u plamenu, a u gluhoj noći oko vas frcaju projektili. Pokretima glavom vidite i čujete sve, baš kao što su branitelji čuli tada u zrakoplovu. Prolazi se cijeli tijek leta, od pustare kod Đakova, odakle su polijetali zrakoplovi prema opkoljenome Vukovaru. Simulacija sadrži čin pripreme, polijetanja, leta kao i samoga leta iznad Vukovara. Sve to praćeno je stalnom protuzrakoplovnom vatrom tako da se, kako je rečeno, dobiva dojam kako u svakom trenutku će zrakoplov biti pogođen i srušen.

Ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Krunoslav Šeremet, rekao je kako je njihova zadaća čuvati sjećanje na žrtvu tih ljudi te da je ovaj projekt jedan od načina kako da se oni nikada ne zaborave. Dodao je i kako godišnje kroz Memorijalni centar, u zavisnosti od godine, prođe između 75 i 100 tisuća posjetitelja.

Projekt je zamišljen kao jedinstven virtualni spomenik u čast osnivača Voda pukovnika Marka Živkovića, pukovnika Mirka Vukušića i padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive koji su na jednom od takvih letova poginuli 2. prosinca 1991. godine te u spomen na sve pripadnike Voda.