- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Ovogodišnje, 26. Lutkarsko proljeće bit će održano u virtualnom obliku od 12. travnja do 12. svibnja. Zbog trenutne epidemiološke situacije u Asser Savusu primorani su ove godine većinu programa organizirati online.

Djeca će tako moći pogledati osam lutkarskih predstava za djecu i mlade, sudjelovati u virtualnim gostovanjima četiri hrvatska književnika i kreativnim online radionicama izrade i oblikovanja lutaka za djecu te pogledati izložbu “Lutke-instalacije” studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

I ovoga puta organizatori su se pobrinuli da predstave koje će mališani moći pogledati budu zanimljive i edukativne, a radi se o predstavama “Sretna kućica” Gradskog kazališta lutaka Rijeka, “Caffe kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar, “Mi se vuka ne bojimo” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, “Laboratorij života” Lutkarske organizacije koju fakat trebamo, “Hrvatske vile i vještice” Kazališta Prijatelj iz Zagreba, “Bajke i još nešto” Kazališta Virovitica, “Palac sim, palac tam” Mali teatar Zagreb i “Modrobradi” Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda. Organizator će sve linkove snimljenih predstava poslati svim vrtićima i osnovnim školama koje se nalaze na području Vukovarsko-srijemske županije, a snimljeni su i razgovori s četiri hrvatska književnika i književnice za djecu i mlade, sa Silvijom Šesto, Snježanom Babić Višnjić, Julijanom Adamović i Vladimirom Bakarićem.

“Ova aktivnost je nastavak već tradicionalnih Susreta književnika za djecu i mlade na Lutkarskom proljeću. Također smo u suradnji s profesoricom Riom Trdin s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku snimili kreativne radionice izrade i oblikovanja lutaka namijenjene djeci, učiteljima i nastavnicima likovne kulture. Djecu će putem vido klipova zabavljati i glumci Domagoj Ivanković i Željko Mandić kao “Klaun i Pinokio”, ističe ispred organizatora Slaven Nuhanović.

Virtualni paket programa 26. Lutkarskog proljeća, dodaje, bit će poslan svim vrtićima i osnovnim školama naše županije u ponedjeljak, 12. travnja i linkovi će biti aktivni za pregledavanje do 12. svibnja. Pokrovitelji 26. Lutkarskog proljeća su Vukovarsko srijemska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.