Malim šokačkim sijelom na kojemu su folklorno umijeće pokazali najmlađih čuvari hrvatske tradicijske baštine, jučer je u Županji započelo 52. Šokačko sijelo, najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini.  U sklopu te manifestacije, koja se do 5. ožujka pod geslom “Oj Županjo, uvik si mi mila” održava u organizaciji Grada Županje i gradske Turističke zajednice, ove će godine okupiti dvadesetak folklornih, kulturnih, gospodarskih i zabavnih priredbi. Pored tradicionalnih Folklornih večeri, bit će održan i Sajam Zlatne niti, Sijelo pučkih pisaca, promocija knjige “Slavonski zlatovez” Janje Juzbašić, etnografske radionice te niz drugih događanja.

Sijelo su građanima Županje i njihovim gostima najavili i članovi brojnih konjogojskih udruga s područja Slavonije projahavši danas županjskim ulicama. Pokladno jahanje je tako okupilo oko 130 jahača koje je u središtu grada dočekao i pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora 52. Šokačkog sijela i županjski gradonačelnik Davor Miličević. Prije nego su jahači projahali, prikazan je i običaj iz vremena Vojne krajine kada su Turci znali konjima prijeći rijeku Savu i pokušati ukrasti pokoju ovdašnju djevojku, ali bi ih presreli hrvatski graničari koji su u to vrijeme čuvali granicu na Savi te djevojku vratili obitelji.

Svečanost otvorenja 52. Šokačkog sijela očekuje nas u petak, 1. ožujka, a iste večeri bit će održana i središnja priredba manifestacije, izbor najljepše djevojke u narodnom ruhu, “Šokački cvit 2019.”. Manifestacija tradicionalno završava Seljačkom zabavom u utorak koji prethodi katoličkom spomendanu Pepelnice ili Čiste srijede kojom započinje vrijeme korizme.