Pod geslom “Hrvatska mora bolje” i sa zahtjevom da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti složenosti poslova za 6,11 posto, danas se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo više od 20.000 prosvjetnih djelatnika.

Na prosvjed su članovi sindikata iz cijele Hrvatske došli u više od 200 autobusa, koji su zagušili promet u Zagreb, pa je tako od 10 sati obustavljen i tramvajski promet središtem grada. Štrajk prosvjetara traje već 32. dan, a ako se nakon današnjeg velikog prosvjeda Vlada dogovori sa sindikatima, trebao bi završiti do četvrtka jer su sindikatima potrebna dva dana da provedu referendum među svojim članovima o tome pristaju li na dogovor.

Dakle, učenici bi tako najranije u četvrtak mogli ponovno u školu. Treba napomenuti da se u Hrvatskoj po prvi puta provodio cirkularni štrajk u školama, odnosno svakog se dana štrajkalo u samo nekim županijama. Cirkularni štrajk počeo je 10. listopada i trajao sve do 19. studenoga, kad je postao generalni, i od tada su sve škole u Hrvatskoj u štrajku, a učenici su od početka štrajka do danas izgubili 12 dana nastave.

Podsjetimo, prosvjetari su štrajkali tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, a kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe. Vlada im je ponudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja. Ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama, Vlada je ponudila da zaposleni u sustavu obrazovanja dobiju i dodatak na plaću od 2 posto. Sindikati su takvu ponudu odbili, poručivši kako povećanje osnovice svima u javnim državnim službama ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.

U petak su pak predstavnici Vlade i sindikata održali još jedan sastanak nakon čega je čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio kako se približavaju rješavanju problema, no nije govorio o pojedinostima.

Danas je premijer Andrej Plenković poručio da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja, te da očekuje da će tijekom dana biti postignut dogovor.