14 C
Vinkovci
Utorak, 26. rujna 2023.

Vjeroučitelj koji trčanjem pomiče vlastite granice

Više od autora

- vl promo-

Kao i dobar dio sportova i trčanje ima svoje varijacije odnosno discipline u kojima natjecatelji sudjeluju. Naravno, najpoznatije su atletske discipline, od sprinta, dugih pruga sve do maratona. No, ultramaratoni spadaju među najtežu disciplinu jer trkači moraju biti spremni istrčati 100 kilometara i više što je izrazito veliki fizički napor.

Jedna od varijacija ovoga sporta je trčanje na šest odnosno 12 sati, a ova utrka održala se u Zagrebu na stadionu Mladosti. Na njoj je sudjelovao i vinkovački vjeroučitelj Josip Matezović koji svoje granice testira upravo na ovakvim utrkama.

“Koncept je takav da se u navedenom vremenskom periodu od šest sati gleda ukupan rezultat odnosno ukupno pretrčana kilometraža. Trči se kružno dijelom na atletskoj stazi, dijelom oko samog stadiona, a krug je 1.400 metara”, pojašnjava Matezović.

Vinkovčanin je istrčao treće vrijeme utrke s nešto više od 74 kilometra što je izvanredan rezultat, kada se uzme u obzir da je na drugom mjestu završio Slovenac dolazimo do činjenice kako je Matezović istrčao drugo vrijeme u Hrvatskoj. Ispred njega je samo ultraška legenda Zdravko Jadrijev koji postavio rekord i ovoj disciplini, a inače je vlasnik njih dva – na utrci 24 te na 12 sati.

“Nisam očekivao ovakav rezultat jer je konkurencija bila dosta jaka, ultraške dionice su dosta zanimljive i uvijek su nepredvidive jer na utrci na šest sati ne znate što se može dogoditi. Nekom se može dogoditi ozljeda, nekome loš dan ili nešto drugo što potpuno usmjeri utrku”, govori vinkovački vjeroučitelj.

Dodaje kako je sa svojim trenerom Tomislavom Marinovićem odradio jako dobre pripreme koje su bile duge, zahtjevne te je bilo potrebno puno žrtve i odricanja i pretrčanih kilometara. Govori kako se svaki trud isplati, ali i dobra taktika koje su se pridržavali kroz utrku je urodila plodom. S obzirom na profesiju vjeroučitelja zanimalo nas je odakle ljubav prema trčanju i zahtjevnim utrkama?

Foto: Dinko Bažulić

“Oduvijek sam u sportu, kroz cijeli život sam nešto trenirao i bio sam fizički aktivan, nekako svoj život ne mogu zamisliti bez rekreacije i sporta. Unazad posljednjih tri do četiri godine sam se ozbiljnije počeo baviti trčanjem, krenuo sam prvotno s manjim disciplinama primjerice 10 kilometara, polumaratoni, a zatim sam krenuo s većim. Motivacija je bila da provjerim i pomaknem svoje granice, da vidim mogu li ja to istrčati i koliko je meni potrebno vremena”, navodi Matezović.

Vidio je priliku i mogućnost da pokuša ispred sebe staviti taj izazov, a naposljetku je sam sebi dokazao da može. Sada su pred njim neka nova iskušenja i pomicanje granica. Tijekom cijele ove godine nizao je odlične rezultate na maratonima, polumaratonima i utrkama na 100 kilometara diljem Hrvatske.

“Sljedeća stvar za koju se pripremam nakon kraćeg odmora kojega sam imao je Polojska ultra koja iznosi 100 kilometara. To je ujedno i Prvenstvo Hrvatske na trčanju na 100 kilometara, a odvija se u Slavonskom Brodu početkom ožujka. Sada mi slijede pripreme u zimskoj bazi i podređivanje svih treninga toj utrci tako da ćemo vidjeti što će biti na kraju. Radi se Prvenstvu Hrvatske gdje se gleda i pojedinačni i ekipni rezultat, tako da ćemo se moje kolege iz kluba i ja potruditi da ostvarimo što bolje rezultate”, otkrio je vinkovački vjeroučitelj planove za sljedeću godinu.

Svaki trkač ima svoje rute kojima trenira i skuplja kilometre, netko voli cestu i ulice grada, a netko voli nasipe, šetnice ili pak šumu. Većinom će se Josipa Matezović vidjeti na ulicama grada na Bosutu ili uz rijeku koja mirno teče. Neizostavna ruta je i šetnica prema Rokovcima – Andrijaševcima ili prema vikendicama na Brani, ako je potrebna veća kilometraža može ga se sresti u ranim jutarnjim satima i na cestama izvan grada.

Svaki kilometar se na kraju isplati, a vjerujemo kako će se u ožujku nakon utrke na 100 kilometara Matezović kući vratiti s odličnim vijestima i rezultatom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno