Bioekološki-edukacijski centar Virovi kod Otoka službeno počinje s radom. Nakon izgradnje koja je trajala 14 mjeseci napokon je, na radost brojnih Otočana i njihovih gostiju, prerezana vrpca i ljubitelji prirode sada će moći uživati u jedinstvenoj oazi u spačvanskoj šumi bogatoj biljnim i životinjskim vrstama.

Dugogodišnji san postao je stvarnost. Mnoštvo gostiju stiglo je danas na otvorenje Bioekološko-edukacijskog centra Virovi i uvjerilo se koliko sadržaja, koliko bogatstva i koliko usluga ovaj objekt može ponuditi. Zamišljen je kao receptivna točka za prezentaciju i degustaciju domaćih proizvoda, s ugostiteljskim sadržajem i smještajnim kapacitetima od 60 ležajeva u 15 soba, wellness zonom i vanjskim bazenom. Kao dodatne sadržaje pruža usluge vožnje solarnim brodom, najam čamaca, kanua, kajaka, najam bicikala za vožnju po Spačvanskom šumskom bazenu.

Na svečanom otvorenju danas su bili gradonačelnik Otoka Josip Šarić, ministar obrane Mario Banožić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i saborski zastupnik Mladen Karlić. Zadovoljstva i ponosa nije nedostajalo, a svi su složni kako će ovim ulaganjem naše područje profilirati kao vrhunska destinacija eko turizma.

“Srce mi je danas veliko kao Otočka suvara. Kad se male ruke slože sve se može, a ovdje je jedna ekipa ozbiljnih ljudi napravila odličan projekt. Hvala mojim suradnicima i svima koji su radili na njemu, posebno želim istaknuti važnost sinergije svih koji su uključeni. Danas otvaramo jednu novu stranicu kada je u pitanju razvoj gospodarstva, a posebno turizma i vjerujem da ćemo pokazati i dokazati da se u kontinentalnoj Hrvatskoj može razvijati turizam”, rekao je Josip Šarić dodavši kako sve ono što se u Otoku radi – mora biti najbolje.

Centar Virovi izgrađen je u sklopu projekta Vrata Spačvanskog bazena, vrijednog 25 milijuna kuna, od čega su nepovratna sredstva Europske unije 19 milijuna kuna. Uređene su i poučne šetnice i biciklističke staze kroz šumu jer, osim turističkog dijela, centar ima i informacijsko-edukacijski dio s multimedijskom dvoranom opremljenom najnovijom tehnologijom za prikaz prirode kroz proširenu stvarnost.

“Rezultat je ovo rada cijele Vlade u proteklom mandatu kada smo puno više počeli koristiti sredstva Europske Unije, a počelo se više i razgovarati o problemima na lokalnoj razini. Kada imate dobar projektni tim kao što su sad bili Otočani, dođete do ovako jednog rješenja u kojem turistički potencijal koji je dugo stajao neiskorišten dobije novu infrastrukturu, odnosno opipljivi dio turističkog proizvoda. Svi skupa ovo su izveli vrlo vješto i ja im na tome čestitam”, poručio je danas ministar Mario Banožić.

Vrhunac svečanog programa bilo je rezanje vrpce koje je označilo početak jedne lijepe turističke priče. To nam je potvrdio i župan Božo Galić istaknuvši kako ovaj, jedan od deset strateških projekata naše županije, zasigurno znači boljitak za sve naše građane, ali i goste koji s veseljem dolaze u Slavoniju.

“Samo znanjem, iskustvom i zajedništvom možemo iskoristiti bogate potencijale koje imamo, a to su naše šume i kontinentalni turizam. Zahvaljujući tome možemo biti neovisni o energiji, vodi i hrani i to ne samo Vukovarsko-srijemska županija, nego i cijela Hrvatska”, istaknuo je župan.

Svečanom otvorenju nazočio je i načelnik Općine Andrijaševci i voditelj Uprave Hrvatskih šuma Podružnica Vinkovci Damir Dekanić.

Cijeli projekt odvija se na području zaštićenog krajolika Virovi i posebnog šumskog rezervata Lože, što mu daje dodatnu ljepotu i atraktivnost. Krajnji je cilj projekta, podsjećaju u Otočkim virovima, uz zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, obogatiti turističku ponudu Otoka i uključiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva u turističku ponudu kontinentalne Hrvatske. Virovi će svoja vrata za sve posjetitelje otvoriti u subotu 1. svibnja.