Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako će skupa s Vladom napraviti plan mjera koji će najviše gospodarski doprinijeti oporavku, a koje će najmanje smetati epidemiološkoj situaciji i širenju koronavirusne infekcije. Vlada RH će sutra izaći s dokumentom na sjednici u kojem će ta faznost mjera i svi detalji s datumima biti objavljeni.

„HZJZ je 127 godina stara institucija i od tada do danas se bavi promicanjem zdravlja i njegovim održavanjem. Jedan od važnih zadataka Zavoda je praćenje zdravstvenog stanja i zaštite. Zbog toga prikupljamo čitav niz podataka“, rekao je Capak.

Dva puta godišnje izdaje se zdravstveno-statistički ljetopis. Zbog ove epidemije prijeđeno je na jedan drugačiji način izvještavanja gdje dnevno prikupljaju čitav niz podataka. „Od prvog dana otkako je zabilježen prvi slučaj, svaki dan se trudimo da pravovremeno i precizno izvještavamo medije i javnost“, dodao je te napomenuo: “Nitko nema namjeru skrivati informacije, ali primarni naš zadatak je borba protiv koronavirusne infekcije. Nemamo rezervne položaje i ljude, isti broj ljudi koji godinama obavljaju ove poslove, morali smo ih prebaciti na borbu protiv koronavirusa“.

Na stranicama HZJZ su dokumenti, stranicu koronavirus.hr velikim dijelom podacima puni HZJZ i svaki dan jednom dnevno izvještava javnost. Ako ne mogu dati neki podatak i obrađivati ih na način na koji on želi, ističe Capak, moli sve za razumijevanje jer je njihov primarni zadatak borba protiv koronavirusa.