Zbog manjka radnika u turizmu na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o povećanju kvota. Premijer Andrej Plenović je rekao da Vlada podiže kvote za radnike iz trećih zemalja za turizam 2 000 i još 1 000 bude li potrebno, a za građevinu najprije 1 000 i također ako bude potrebe još 1 000.

“Mi smo došli u situaciju da nam je nezaposlenost rekordno niska, dakle 7%, i u ovom trenutku podatak je da imamo 111 000 nezaposlenih u Hrvatskoj, to je najmanji broj što se ja sjećam da smo imali u nekoliko zadnjih godina. Naravno da se u sezoni taj broj smanjuje i ja očekujem da ćemo s ovim današnjim odlukama riješiti i ove zahtjeve turističkog sektora i omogućiti dobro funkcioniranje sezone.”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom Zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, pozdravljajući današnju odluku Vlade o povećanju kvota za uvoz radne snage od 2000 radnih dozvola za turizam i 1000 za građevinu.

“Za građevinu ćemo još vidjeti i kako stvari stoje kada ponovno krenu radovi u rujnu. Postoji mogućnost da će trebati još povećavati kvote. Ovo je i dodatna potvrda da u konačnici kvotni sustav više ne funkcionira jer ćemo se dovesti u situaciju da svako malo moramo tražiti dodatne radne dozvole.”, rekao je Burilović.

Burilović je istaknuo i da podupire strože uvjete za one na zavodu koji više puta odbiju posao.

“Dakako da treba prvo potražiti među domaćom radnom snagom. No, ako ne ide, gospodarstvenici ne mogu i ne trebaju čekati.”, naglašava Burilović.

Sada moramo, zaključuje, nastaviti integrirati populacijsku politiku u našu dugoročnu razvojnu strategiju, uz ostale dugoročne mjere, prije svega prilagodbu obrazovnoga sustava tržištu rada.