Foto: vlada.gov.hr

Vlada donosi paket od 20-tak zakona kojima se želi pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa, među kojima je i zakon kojim će Nacionalni stožer civilne zaštite dobiti veće ovlasti. Sabor bi spomenute zakone trebao donijeti po hitnoj proceduri.

Rast oboljelih od koronavirusa je u Hrvatskoj znatno manji od ostalih država u Europi. Prije 17 dana Španjolska je imala 58 zaraženih a danas ima 11 tisuća, kazao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. Zahvalio je svima koji su uključeni u aktivnosti suzbijanja zaraze koronavirusom, kao i svima koji moraju raditi. Ovo je trenutak za vrlo visoki trenutak osobne odgovornosti. Apeliram na sve građane, detaljno slušajte upute epidemiologa i Stožera i poštujte ih, kazao je premijer Andrej Plenković.

Plenković je najavio kako će Stožer idućih dana donositi mjere, vjerojatno o privremenoj obustavi rada niza trgovina, kina, centara, uslužnih djelatnosti, teretana, obustava održavanja revija, sajmova i noćnih klubova. Vlada je otvorila i posebnu službenu stranicu na kojoj se mogu pratiti sve pravodobne i točne informacije o zarazi koronavirusom.

Ovaj set od 63 mjere ima za cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta koronavirusa. Ta šteta je već vidljiva, a teško ju je sad u potpunosti sagledati, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Mjere su, dodao je, na tragu mjera koje se razmatraju i na razini EU. U proces su uključeni i guverner i cijeli njegov tim, dodao je.

Nacionalni stožer civilne zaštite dobit će jače ovlasti, donošenje odluka će se centralizirati na razini države kako se više ne bi događalo da pojedini lokalni stožeri donose odluke za sebe. Andrej Plenković dodao je kako će ljudi na razini županija i dalje imati važnu ulogu, ali će isključivo morati slušati odluke i procjene Nacionalnog stožera. Vladin je paket, kaže premijer, primarno orijentiran privatnom sektoru.

U okolnostima krize možemo odgoditi plaćanje poreza, poreza na dobit, poreza na dohodak, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje – da ih rasteretimo  troškova. Omogućiti i drugu stvar – likvidnost, dakle obrtna sredstva, reprogramirati kredite, napraviti dogovor s bankama, HBOR-om, komercijalnim bankama. Mislim da svi pokazuju veliki sluh za specifičnost situacije i spremni su izaći u susret, kazao je.

Kao mogućnost da se pomogne gospodarstvu, poslodavcima, naveo je i da država daje iznos minimalne plaće (3.250 kuna), a svaki poslodavac da nadomjesti iznos radnikove plaće “povrh toga”.

Sabor bi paket od 20-ak zakona trebao raspraviti u hitnoj proceduri te ga donijeti najkasnije u četvrtak. Hrvatski sabor, koji unatoč pandemiji koronavirusa i dalje radi, od utorka je uveo posebne mjere zaštite, obustavio je i sve privatne posjete, uveo zaštitne mjere u kantinu kao i poseban način medijskog praćenja.