Ministar Fuchs na jučerašnjoj je konferenciji za novinare otkrio da se planira kolektivno cijepljenje nastavnika. Svoj bi red na cjepivo trebali dočekati u drugoj fazi, zajedno s rizičnim skupinama, no prosvjetni sindikalisti u jednome su složni – kod cijepljenja ne smije biti prisile.

Prema dijelu dokumenta Ministarstva zdravstva koji je novinaru portala Srednja.hr dao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, uz rizične skupine osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika, u drugoj fazi planira se cijepljenje kolektiva među kojima se nalaze i odgojno-obrazovni djelatnici. U toj se fazi očekuju veće količine cjepiva, a rizične bi se skupine i kolektivi, uključujući i nastavnike, trebali cijepiti na posebno organiziranim punktovima. Takvi bi se punktovi mogli smjestiti, primjerice, u šatorima na otvorenom, stoji u dokumentu.

Očekuje se da će za drugu fazu biti organizirani mobilni timovi cjepitelja što znači da bi ga određena količina ljudi trebala primiti na radnom mjestu. Za odgajatelje i nastavnike to su odgojno-obrazovne ustanove, a za rizične skupine, posebice u ruralnim te otočnim područjima, to podrazumijeva cijepljenje od vrata do vrata.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja kažu kako je o kolektivnom procjepljivanju nastavnika govora bilo i na sastanku koji su održali u Ministarstvu krajem prošle godine. Tada im je rečeno da će sindikalni zahtjev da se zaposlenici u školstvu službeno uvrste u prioritetne skupine za cjepivo protiv korone biti razmotren.

“Što se tiče članova, a prema informacijama i upitima koje svakodnevno pristižu s terena koje sam sad pregledavala, velik broj zaposlenika traži da se zaposlenici svrstaju u prioritetne skupine, no kao i svugdje ima i nekih koji su protiv. Bez obzira na to, svakako treba biti dana mogućnost prioritetnog cijepljenja”, istaknula je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Predsjednik nastavničkog Sindikata Preporod Željko Stipić napominje da su njihovi članovi podijeljeni oko pitanja organizacije kolektivnog cijepljenja. To je bilo za očekivati, pojasnio je, jer je društvo inače podijeljeno oko cijepljenja protiv korone, a stav je Sindikata da ne smije biti nikakve prisile.