19 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Vlada predstavila peti paket mjera koje bi trebale utjecati na smanjivanje stope inflacije

Više od autora

- vl promo-

Ovo su mjere koje Hrvatska može iznijeti, a istovremeno ostvarivati investicijske ciljeve, izjavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RH na kojoj je predstavljen novi paket mjera pomoći, prenosi HRT.

„Ove mjere donijeli smo sada jer smo prvi put uočili u kolovozu da se  konzistentan trend smanjivanja mjesečne stope inflacije malo bio povećao. I sada se želimo vratiti na putanju smanjenja inflacije i time pomognemo kupovnoj moći naših građana”, rekao je premijer Plenković.

Govoreći o trenutku donošenja mjera, kazao je da će politički akteri koji su im konkurencija uoči izbora iduće godine, reći da su te mjere trebale biti napravljene odmah, da ne treba vjerovati nikome, niti gospodarstvenicima niti bilo kome na tržištu.

„Mi nemamo taj pristup. Mi imamo pristup da činimo dobro i strateški korisno za zemlju. Mi smo 10 godina u članstvu EU. Naša financijska dobit je plus 12 mlrd. eura. O projektima koji su financirani proteklih godina govorili smo nešto više u utorak, kada je bila velika konferencija o koheziji”, izjavio je između ostalog premijer Plenković.

“Mjere koje smo poduzimali u krizama, osigurale su društvenu koheziju. U Hrvatskoj nije bilo vala stečajeva, nije bilo vala otpuštanja, egzistencija hrvatskih obitelji nije dovedena u pitanje. To se dogodilo zbog odluka Vlade i mjera koje smo poduzimali. Nije nam društvo puklo na pola niti nam se nejednakost nije toliko povećala da imamo ozbiljnu društvenu krizu”, rekao je.

Istaknuo je i da su odlučili napraviti dodatni pritisak na trgovačke lance, a u korist građana. Pritom su kaže, odlučili zamrznuti cijene nekih proizvoda koji su prehrambeni, ali i nekih drugih koje ljudi moraju koristiti, poput šampona i slično.

„Mislim da smo probrali proizvode koji se kupuju i često konzumiraju, to je bio kriterij. Nastojali smo se fokusirati na ono što je primjereno. Najave velikih trgovačkih lanaca da će sami smanjivati cijene pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Zato bi ove mjere, kada ih gledate zajedno, trebale utjecati na smanjivanje stope inflacije”, istaknuo je Plenković.

Upitan do kada će sniženja trajati, odgovorio je da sniženja “nisu beskrajnog trajanja ove mjere i sniženja. “Previsoka cijena nikome dugoročno ne odgovara”, izjavio je. Smatra da nitko od trgovaca neće propasti zbog snižavanja cijena 30 proizvoda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno