Kako smo jučer pisali, čelnici školskih sindikata odbili su novu ponudu Vlade za prestanak štrajka u osnovnim i srednjim školama, ocijenivši kako je ona niža od one koja im je predstavljena prošlog tjedna te su poručili da se štrajk nastavlja, a pregovori do daljnjega obustavljaju. Podsjetimo, u nastavku pregovora Vlada je na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sindikatima dala novu ponudu, odnosno povećanje osnovice za 6,12 posto, izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.

U ponudi Vlade je potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju i znanosti, kojim se definira obveza Vlade da, ako do 30. lipnja 2020. godine ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili bi dodatak od 2 posto na plaću. Vlada je ponudila i da će učiteljima platiti dane u štrajku do 15. studenoga.

“To je manja ponuda od one koja je na referendumu, koju ljudi gromoglasno odbijaju. Mi smo razočarani, Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu”, kazao je Mihalinec istaknuvši da sindikati nisu potpisali takvu ponudu. Oglasio se i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji je poručio kako bi prihvaćanje nove ponude donijelo povećanje plaća između 1300 i 1600 kuna. Dodao je da su sindikatima to jasno prikazali i dali im primjerak sporazuma.

“Pokazali smo volju i obvezu da ćemo za tih 2 posto uz 6 posto kroz osnovicu podići plaće svima u osnovnim i srednjim školama, kao i za nenastavno osoblje u segmentu visokog obrazovanja. U slučaju prihvaćanja ponude složili smo se da troškove štrajka možemo snositi do 15. studenoga. S ovom ponudom su uvjeti za nastavak štrajka nestali. Ovo je konačna ponuda Vlade, istaknuo je ministar.

Inače, prema rasporedu tzv. cirkularnog štrajka danas se štrajka u školama u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj, a sutra u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.