Foto: Hina / Admir BULJUBAŠIĆ
Vlada RH je danas prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti Covid-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera u tri navrata: od ponedjeljka, 27. travnja te od 4. i od 11. svibnja.
Vezano za propusnice, prenosi Hina, premijer Andrej Plenković objasnio je da one ostaju kao mehanizam u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, ali se proširuje opseg razloga zbog kojeg se one mogu izdavati uz praćenje epidemiološke slike.
Primjerice, ako se epidemiološka slika popravi i netko iz Krapine želi otići na sedmodnevni odmor u hotel u Vodice, treba pokazati rezervaciju i dobit će propusnicu. Plenković je dodao da su se propusnice pokazale korisnima jer su ograničile jedan od načina kako se virus prenosi, a to su kontakti i mobilnost.
“Mi smo s epidemiolozima vodili do u detalj razgovore o svakoj od mjera koju su resorni ministri predstavljali. Razgovarali smo o njihovim učincima, rizicima, mogućnostima. Sve ove mjere i faze popuštanja treba gledati u kontekstu horizontalnih mjera i temeljnih preporuka načina ponašanja koje su ključ sprečavanja širenja zaraze “, rekao je Plenković, prenosi Hina.