Na današnji dan 26. veljače davne 364. godine, Rimskim je Carstvom zavladao “posljednji veliki zapadni car”, Valentinijan.

Sin rimskog vojskovođe Gracijana, Valentinijan je rođen u antičkom rimskom naselju Cibalae, današnji Vinkovci. Proglašen je carem od strane svojih vojnika u gradu Ancyri, današnjoj Ankari, a naslijedio je cara Jovijana. Njegova je vladavina trajala ukupno 11 i pol godina, a obilježile su je ratovanja s barbarskim plemenima koja su preko Rajne i Dunava pokušavala prodrijeti na teritorij Carstva.

Podsjetimo kako je krajem prošle godine tijekom posljednje arheološke obrade prostora gdje će uskoro započeti gradnja nove Gradske knjižnice pronađeno nekoliko važnih arheoloških predmeta, a među njima i zlatni novčić s likom vinkovačkih careva.

Kako je i sam kustos Hrvoje Vuić Gradskog Muzeja Vinkovci istaknuo bilo je mnogih lijepih iznenađenja za arheologiju. Posebno se izdvaja nalaz u jednom od bunara gdje su pronađena dva zlatna novca – Valentijana i Valensa – dva rimska cara koja su živjela na području Vinkovaca i jednu mrtvu ženu za čiju se analizu još čekaju rezultati iz Zagreba. Na dnu bunara bila je i ostava željeznog oruđa za obradu drveta, bakreni predmeti, vrčevi i slično. U zadnjoj sezoni pronađen je i jedan zlatni prsten, ali i brojni zanimljivi predmeti od kosti i slonovače. Svakako se izdvaja i nalaz kostiju jedne vrste mediteranskog morskog psa i iz ove sezone pronalazak kamenice. Svi predmeti su iz rimskog razdoblja, od 1. do 5. ili 6. stoljeća.

”Kao što je i očekivano, na ovom prostoru pronađeno je preko 2 tisuće posebnih nalaza, a to su nalazi od metala, keramike, od kosti, slonovače, stakla i slično. Pronađeno je preko tone keramike i sličnog materijala iz rimskog vremena te vrijedni nalazi iz otomanskog razdoblja za koje prije nismo znali da su se nalazili u ovom području. Isto tako, pronađen je i jedan vrlo vrijedan povijesni dokument, a to je vremenska kapsula iz vremena gradnje prve knjižnice iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Tu su poimence nabrojani najveći donatori knjižnice, a taj komadić vinkovačke povijesti restauriran je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i trenutno se nalazi u Gradskom muzeju”, istaknuo je Hrvoje Vuić.