Kalafat (ital.calafato), uobičajena je riječ u Dalmaciji koja se koristi za majstora brodara, onoga koji je obavljao konačni rad na brodu, zalijevajući trup s konopljom i time osiguravao drvenom brodu izdržljivost dok je na moru. Dužnost kalafatabila je složena, poštovana, zahtijevana izgradnjom broda, ali i tijekom dugih plovidbi. Najistaknutiji, i najvještiji kalafati u Veneciji bili su ljudi iz Dalmacije tzv. Schiavoni (što doslovno znači Slaveni) koji su se naseljavali u dijelu grada istočno od San Marca, te poznate šetnice (Riva Degli Schiavoni). Iz tih raznih kulturoloških utjecaja, sidrenjem na obalama dalmatinske i istočne obale, nastala je tradicionalna glazba Dalmacije reinterpretirana u glazbenim vizijama ansambla.

Ansambl Kalafat je osnovan u Mostaru (BiH), a utemeljio ga je Vladimir Mićković (vokal, udaraljke), izvođač koji oblikuje zvuk uz podršku drugih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, te Izraela. To su Gabrijel Prusina (klavir, harmonika, bisernitza), Marko Jakovljević (gitara, kontrabas), Boško Jović (gitara), Dino Šukalo (mandolin), Meho Radović (klarinet), Ivan Sušac (truba), Jadranko Kereković (organ, bubanj programiranje), Alessandro Masi (vokal), Emilio Trotta (vokal), Uri Berman (gitara) i Marina Toshich (oud).

Velika inspiracija za snimanje materijala “Riva Degli Schiavoni” bio je pokojni Predrag Matvejević, pisac velikih knjiga o Mediteranu, te Vladimirovom mostarskom sugrađaninu. Također, tri numere na albumu nose (u originalu) potpis velikog Ljube Stipišića Delmate. Sam Kalafat se proteže preko fizičkih prostora, prošlosti i sadašnjosti, povijesnih pokreta i pojedinačnih putova članova ansambla, govoreći kroz prizmu specifične tradicionalne glazbe koja se donosi kreativnim umjetničkim pristupom, ali uz poštovanje njegovog istinskog duha. Čitav album Riva Degli Schiavoni sniman je na različitim lokacijama/studijima u Hrvatskoj, BiH, te Italiji. Vladimir Mićković ranije je bio angažiran s projektom Arkul. Bili su duo koji je izvodio židovske sefardijske pjesme bosansko-hercegovačkog podneblja. Sa Mostar Sevdah Reunion je izvodio tradicionalnu sevdah glazbu. Sada djeluje kao kalafat kroz svoju viziju, okupljaći mnoge istomišljenike kroz jedno putovanje – tumačenjem tradicionalne dalmatinske glazbe u ogromnom kontekstu Mediterana.

Promocija albuma u CD obliku, kraće žive svirke i pratećeg spota za pjesmu “Da bi udrile sve fortune” održat će se 13.11.2018. u dućanu ploča PDV, i zagrebačkom klubu Pločnik. Za spot su zaslužni režiser Amir Grabus i umjetnica Valentina Lacmanović.

VLADIMIR & KALAFAT- Riva Degli Schiavoni – tracklist:
1. Da bi udrile sve fortune
2. Svilen sarafan
3. Zlata jemaš, dare primaš
4. Prosti meni vilo
5. Na posteji mojon
6. Tija bi te zaboravit
7. Zaspalo je siroče/Lullaby