5 C
Vinkovci
Subota, 2. prosinca 2023.

Vlado Simcich Vava i Turisti objavili nove albume!

Više od autora

- vl promo-

Turisti: Bobo, Vava i Iva
Turisti: Bobo, Vava i Iva

Vlado Simcich Vava nakon poduže diskografske pauze objavljuje čak dva albuma, jedan samostalni i instrumentalni imena ‘Juke Joint’, i drugi ‘Human_esque’, debitantski album Turista, projekata s bubnjarom Bobom Grujičićem i partnericom Ivom Močibob.

Četvrti instrumentalni album nastajao je noću, nakon uspavljivanja kćeri, koristeći noćne motive i Mjesec kao glavnu inspiraciju pri stvaranju. Ambijentalna glazba koju stvara Vlado Simcich Vava nikako ne koristi staru slavu kao pogonsko gorivo već naprotiv, ona je posve svježa i prati aktualna događanja na svjetskoj glazbenoj sceni. ‘Ponovo nam Vava dočarava koliko električna gitara i danas može biti čaroban instrument za krasnu ambijentalnu glazbu, a u dosluhu s recentnim albumom Daniela Lanoisa ‘Goodbye To Language’, tajnim blues vezama Ry Coodera i pokojnog Rainera Ptaceka, ali i zvučnim instalacijama Briana Enoa te s nešto naglašenijim ritmovima nego na prijašnjim albumima, posebice u skladbi ‘Alone Blues’ koja bi se mogla dopasti i poklonicima mnogo komercijalnijeg Chrisa Reae i srodnih gitarista.’ izjavio je Aleksandar Dragaš povodom izlaska novog Vavinog albuma. Novo diskografsko izdanje najavio je singl ‘Alone Blues’.

image description
Vlado Simcich Vava: Juke Joint / Turisti: Human-Esque (Dallas Records, 2017.)

S druge strane, debitantski album Turista ‘Human_esque’ novo je art-rock izdanje na riječkoj glazbenoj sceni. Iva Močibob, pjevačica grupe E.N.I., i bubnjar Bobo Grujičić, član Kojota, udružili su snage s Vavom i ponudili nešto novo na hrvatskoj rock sceni. Album su najavili singlovi ‘Tvoja i slobodna’ s Ivankom Mazurkijević, ‘Moj toreador’, ‘Žena od pijeska’ uz gostovanje kontrabasiste Henryja Radanovića i aktualni ‘Johnny’. Uz bend, na pojedinim pjesmama Matej Zec je svirao klavijature.

Aleksandar Dragaš i za debitantski album Turista ima samo riječi hvale:  ‘Njihov prvijenac ‘Human_Esque’ dopadljiv je i radiofoničan hibrid power-popa 80-ih i odbljesaka novog vala, psych-popa začetog u 60-ima i proto-punka 70-ih te za Rijeku amblematskog art-rocka i daška post-punka, ali i americane.’Za likovno oblikovanje oba albuma zaslužan je Mladen Stipanović, a producirao ih je Matej Zec iz Studija GIS.

VLADO SIMCICH VAVA: ALONE BLUES [2016]

TURISTI: MOJ TOREADOR [2015]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno