U Narodnim novinama 8. siječnja 2021. godine objavljena je Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini Ministarstva poljoprivrede RH.
Objavom ove naredbe stiže dobra vijest za vlasnike pasa odnosno promjena o kojoj se dugo pričalo. Izborila ju je udruga Prijatelji životinja, koja je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa starijih od tri mjeseca bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu dana.
Tako u Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini stoji: Svi psi stariji od tri mjeseca tijekom 2021. godine moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće, pri čemu u putovnicu za kućne ljubimce mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.
Ovo je, dakle, posljednji put da vlasnici pse moraju cijepiti po isteku godinu dana od zadnjega cijepljenja, a ubuduće to će biti s istekom roka valjanosti cijepljenja što može biti dvije, a kod nekih cjepiva i tri godine.
„Ovo je velika vijest za sve skrbnike pasa. Konačno imamo logičnu odredbu da je cijepljenje pasa protiv bjesnoće obavezno svake dvije, pa i tri godine, koliko većina cjepiva i osigurava imunost”, kažu iz udruge Prijatelji životinja.