Više je marijanskih svetkovina, blagdana i spomendana kroz godinu. Među njima je i svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velika Gospa, koja se slavi 15. kolovoza. Ususret ovoj velikoj svetkovini o njezinom značaju i kako je istinski doživjeti i proslaviti razgovarali smo s vlč. Anđelkom Cindorijem.

Može se reći kako je Velika Gospa najomiljenije i najraširenije slavljene Blažene Djevice Marije. Uoči Velike Gospe i na taj dan rijeke hodočasnika slijevaju se u marijanska svetišta tražeći Gospin zagovor, a ovom svetkovinom Crkva upućuje važnu poruku. “Na pitanje zašto je ova svetkovina toliko važna i što Crkva njome želi poručiti odgovor leži u samom nazivu ove svetkovine – Uznesenje – Blažene Djevice Marije na nebo! Dok nas svi ostali blagdani podsjećaju na Marijine ovozemaljske događaje, ovaj je vrhunac Njezina, ali i našega života, odlazak u nebo, odakle smo i došli od Boga. Stoga je razumljivo da čovjek, ovozemaljski teži za nečim višim, jačim i značajnijim nego što je samo ovaj život, a Marijino Uznesenje je potvrda da smo i mi stvoreni za velika i čudesna djela na koja nas Bog poziva. Iako nam je sam događaj i dalje ostao tajnom – otajstvom, stoga ga ljudi i prihvaćaju vjerom, jer nas ne zanima toliko kako se sam događaj zbio nego konačni svršetak Njenog i našeg života po Isusovu Uskrsnuću nije grob – zemlja, nego raj – vječnost. I to je razlog da ga Crkva slavi s tolikim zanosom i radošću”, ističe vlč. Anđelko Cindori, župnik vinkovačke župe Sv. Ćirila i Metoda.

Zdravo Djevo Kraljice Hrvata

Blažena Djevica Marija izrazito je štovana u mnogim nacionalnim zajednicama pa tako i u Hrvata kod kojih je utjecanje Majci Božjoj oduvijek zauzimalo posebno mjesto. “Dovoljno je proći pogledom po karti naše Lijepe domovine Hrvatske, i odmah ćemo vidjeti to bogatstvo Marijinih svetišta razasutih od istoka do zapada, sjevera i juga, gotovo da nema nijedne nadbiskupije ili biskupije, koja nema barem nekoliko prastarih svetišta podignutih u čast Blažene Djevice Marije, od kojih su neka stara i nekoliko stoljeća, gdje se od davnina hodočastilo i zazivalo Mariju kad je bilo najteže i donosile odluke i zavjeti, da će se ukoliko Marija pomogne, sav vjerni puk sa zahvalnošću dolaziti i izvršiti zavjet koji su dali naši preci prije nekoliko stoljeća. Vjerujem kako su svima još svježe slike tada Pape Ivana Pavla ll, u Solinu, a danas svetog, s kojim su mladi naše domovine pjevali Zdravo Djevo Kraljice Hrvata. U prilog tome ide i činjenica da je Marija od Turskih osvajanja do posljednjeg domovinskog rata izmolila mir i pobjedu što smo posebno slavili prije nekoliko dana na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, opet na njezin blagdan Snježne Gospe”, ističe vlč. Cindori.

Po Mariji k Isusu

Na Veliku Gospu mnogi će se zaputiti na hodočašće u neko od marijanskih svetišta, od kojih je više poznatih i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. A za put Gospi treba se pripremiti kako bi joj se poklonili s istinskom pobožnošću. “Kao što se i sama Marija pripremila, o čemu čitamo u Evađelju toga dana, kada je pošla u susret svojoj rođakinji Elizabeti; otvorena srca i s nadom da je prihvaćanje Božje volje u njenom životu za spas svega čovječanstva. Najbolja priprema je odluka da poći na hodočašće ne znači samo izvršiti svoju obvezu prema Gospi, nego opremiti se strpljenjem, radošću da ću tamo susresti moju braću i sestre u vjeri te obogaćen milostima koje mi daje Bog, dođem kući ispunjen za nove dane sjedočenja Evanđelja svakom stvorenom djetetu Božjem. Aljmaš, Dragotin, Ilača, Šumanovci i ostala svetišta naše Nadbiskupije taj dan bit će prepuna ljudi, koji molitvom, žrtvom i pjesmom obnavljaju svoj krsni zavjet s Bogom, a Isus Krist Marijin Sin koji je Mariju s križa nama dao za Majku, poziva svakog da je On naš put Istina i Život…i zato kažemo po Mariji k Isusu…”, poručuje vlč. Anđelko Cindori ususret Velikoj Gospi.