Kontaktirajte nas

Vijesti

vlč. Ante Lučić: Zajedničkim ćemo snagama graditi župnu zajednicu na slavu Božju

Objavljeno

-

Želju da postane svećenik prvi puta je izrekao s 14 godina života i već od onda sanja kako će jednoga dana postati župnik. 27-godišnjem Anti Lučiću to se ostvarilo početkom rujna ove godine kada ga je nadbiskup Đuro Hranić uveo u službu novog upravitelja župne crkve bl. Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Svoju svećeničku formaciju Ante Lučić započeo je 2012. godine kada je upisao Katolički bogoslovni fakultet i pristupio u Bogoslovno sjemenište u Đakovu. Diplomirao je pet godina poslije i iste godine biva zaređen za đakona, a đakonski praktikum imao je u Župi Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku. Nakon svećeničkog ređenja na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2018. godine, proslavio je mladu misu u svojoj rodnoj župi Isusa Dobrog Pastira. Kako kaže, svi pamte tu mladu misu 15. srpnja 2018., jer osim radosti zbog nje same, Hrvatska je igrala u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Dekretom nadbiskupa Hranića poslan je ponovno u župu u Osijek gdje je do kolovoza 2020. bio župni vikar. Prošloga ljeta imenovan je župnim vikarom u konkatedralnoj župi sv. Petra i Pavla i nakon četiri godine službe u Osijeku, ovog ljeta nadbiskup Đuro povjerio mu je zajednicu u Vinkovcima i imenovao ga njezinim upraviteljem.

Ante će za sebe reći da je vrlo komunikativna i društvena osoba. Voli susresti i upoznati nove ljude, a uz svećeništvo aktivan je i u slobodno vrijeme. “Volim voziti bicikl i redovito sam na slavonskim prometnicama, a često idem i u obiteljske vinograde gdje punim baterije. Moja obitelj bavi se ratarstvom i vinogradarstvom, stoga mi je radost otići pomoći svojoj obitelji. Doslovno sam spojio dva vinograda – zemaljski koji nam daje vino i razveseljuje srce čovječje te onaj duhovni i njivu Gospodnju na kojoj se svatko od nas kao Božje dijete nalazi”, daje nam Ante priliku da ga bolje upoznamo.

Napominje kako prije dolaska u župu bl. Alojzija Stepinca nije znao kako će se organizirati i kako će ga ljudi prihvatiti. No, dojmovi nakon dva mjeseca su jako dobri, Ante se odlično snašao. “Vinkovci su mi još uvijek izazov koji vjerujem da ću brzo svladati, ako nikako drugačije, barem na biciklu”, našalio se. Od ovog ljeta župe u Radićevom bloku i Mirkovcima imaju svaka svojeg župnika, a za Antu je to dobra prilika bolje doprijeti do svakog vjernika, budući da je prethodnih godina bio u župama s 11, odnosno 13 tisuća vjernika. Zajedničkim snagama će, kaže, graditi župne zajednice na slavu Božju.

“Bog upućuje svoje riječi čovjeku u konkretnoj situaciji imajući na umu njegove potrebe, brige i želje. Spasenje dolazi po vjeri, a vjere nema bez propovijedanja. Narod je tu ključan jer je Božja riječ namijenjena upravo njihovom duhovnom rastu i oblikovanju, pa je u propovijedi uvijek bitno prenijeti vjernicima važnost Kristove poruke i izreći ju na primjeren način, prilagoditi se profilu publike. Tek tada će se već poznata poruka činiti novom, drugačijom, zanimljivijom i oživljenom. Vjerujem da sam u svom mladom svećeničkom životu uspio to učiniti”, pojašnjava.

Žalosti ga koliko je uzdrmana i oslabljena naša vjera. Suvremeno društvo zadovoljava jedino ono što može imati odmah i to bez velikog napora., a svijet danas u mnogim stvarima može bez svećenika. “Svećenici su od ljudi, za ljude i s ljudima. I to je naš izazov, to je izvor krize, bilo ljudske, duhovne, svećeničke. Što smo mi svećenici bliži Bogu i ljudima, time mi više možemo osjetiti radost i nadu, žalost i tjeskobu kako povjerenih nam vjernika, tako i svoju vlastitu. Samo takva uloga i slika svećenika može biti potpuna i aktualna u ovome vremenu”, dodao je velečasni.

Za kraj nam je poručio kako se raduje novoj službi, novim izazovima i svakom čovjeku koji dođe moliti Gospodina i zagovor bl. Alojzija Stepinca i sv. Josipa. Vjeruje da ćemo svi zajedno, ne samo župljani župe Bl. Alojzija Stepinca, nego i svi Vinkovčani osjetiti plodove rada i doprinos svakoga od nas u svom životnom pozivu, bilo obiteljskom ili svećeničkom, bilo kulturnom, političkom, društvenom ili vjerskom. “Na sve vas zazivam Božji blagoslov”, zaključuje.

Aktualno

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

Objavljeno

-

Napisao/la

    40 pregleda

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na nogometnom igralištu u Andrijaševcima, priopćeno je danas iz Općine Andrijaševci.

„Nakon otkrivanja ovakvog vandalizma u jutarnjim satima, sve je fotografirano i dokumentirano, policija je izvršila očevid i započela je istraga.”, ističe načelnik Ante Rajković dodajući kako su vandalizam i oštećenja općinske imovine jedan je od učestalijih problema kojima s kojima se svakodnevno susreću u ovoj općini.

„Okupljanje i opijanje mladeži na javnim mjestima dovodi do vandalizma i oštećenja općinske imovine, a unatoč važećim odredbama Odluke o komunalnom redu Općine Andrijaševci, sankcioniranje počinitelja je otežano radi činjenice da se većina oštećenja događa u kasnim noćnim satima te je gotovo nemoguće spriječiti takvo ponašanje pojedinca te utvrditi počinitelje”, ističe Rajković.

Vandalizam, naglašava, čini problem koji svojim obuhvatom nije zanemariv, a u njegovu suzbijanju mještani mogu aktivno sudjelovati tako da sve nedozvoljene aktivnosti prijave na kontakt telefon 225-400 ili na e-mail opcina-andrijasevci@vk.htnet.hr.

„Svaka informacija koja dovede do počinitelja će biti nagrađena!”, poručuju iz Općine Andrijaševci.

„Važno je za dodati i činjenicu da su financijska sredstava utrošena na sanacije i popravke uslijed vandalizma, mogla biti utrošena na puno važniju komunalnu infrastrukturu stoga apeliramo na sve žitelje općine Andrijaševci da svojim ponašanjem i aktivnim djelovanjem doprinesu što boljem rješavanju problema vandalizma i oštećivanja općinske imovine”, ističe načelnik Ante Rajković.

Nastavi čitati

Aktualno

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Objavljeno

-

Napisao/la

    75 pregleda

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u Ohridskoj ulici u Vinkovcima te ga spriječili u namjeri otuđenja artikala koje je stavio u dvije vrećice.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa u pokušaju, 23-godišnjak je uhićen te je nad njim u službenim prostorijama policije provedeno kriminalističko istraživanje nakon kojeg je utvrđena osnovana sumnja da je isti 23-godišnjak tijekom noći 30.11./1.12. prethodno provalio i u trgovinu mješovite robe u Ulici Bošnjaci u Ivankovu iz koje nije ništa otuđio.

Osim toga, utvrđeno je kako je tijekom iste noći u Ivankovu, u ulicama Matije Gupca, Josipa Kozarca i Rojičani, s ciljem oštećenja tuđe stvari, uporabom otvorenog plamena nepoznatog izvora izazvao požare na tri osobna automobila vinkovačkih registracijskih oznaka, čime je vlasnicima, vinkovačkoj građevinskoj tvrtki, 38-godišnjakinji i 27-godišnjaku pričinjena znatna materijalna šteta.

Prilikom gašenja požara na svom osobnom automobilu, 27-godišnjak je lakše ozlijeđen.

Protiv 23-godišnjaka policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu za kaznena djela Teške krađe i Oštećenja tuđe stvari, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Nastavi čitati

Vijesti

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

Objavljeno

-

Napisao/la

    46 pregleda

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio vrhunske rezultate. Od tri izložbe, dvaput je proglašen za najljepšeg psa 2. F.C.I. skupine, a jednom je bio i  “Best in show” (najljepši pas izložbe) te je na kraju osvojio “Suprime Best In Show”. 

“Suprime se bira između tri pobjednika na tri izložbe, Bravo je i to osvojio. U prijevod, na tim izložbama bio je najbolji od najboljih što nas čini jako ponosnima s obzirom na to da je to još mladi pas. Tek mu je 21 mjesec i od njega se tek očekuje ono najbolje. Brava je, inače, u Prištini vodila hendlerica Susanna Virtanen kojoj se ovim putem zahvaljujem na vrhunskoj prezentaciji našega Brava”, rekao je vlasnik Brava Dragan Cvitkušić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 36 minuta

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na...

Aktualnoprije 50 minuta

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u...

Vijestiprije 2 sata

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio...

koronavirusprije 2 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Vijestiprije 4 sata

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali...

Aktualnoprije 18 sati

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu...

Aktualnoprije 19 sati

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijave nedopušteno korištenje pirotehnike

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je...

Aktualnoprije 20 sati

Dodatna obuka policijskih službenika interventne policije iz područja temeljnih prava

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jučer je za policijske službenike i službenice Interventne jedinice...

Najčitanije