Kontaktirajte nas

Aktualno

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Objavljeno

-

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić.

Foto: FB župa sv. Ćirila i Metoda

Novog župnika svečano je u službu uveo nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić na euharistijskom slavlju 5. rujna.

Vlč. Mario Brkić rođen je 17. prosinca 1988. godine u Slavonskom Brodu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 2013. godine, a do dolaska u Vinkovce bio je na službama tajnika Nadbiskupskog ordinarijata i župnog vikara u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku. Na poslijediplomskom studiju iz područja dogmatske teologije, na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, stekao je akademski stupanj magistra znanosti, a po povratku s magisterija bio je župni upravitelj Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu.

Kaže, mjesec i pol dana je premalo za objektivnu sliku jedne župne zajednice, ali prvi dojmovi o novoj župi su pozitivni.

„Preda mnom je vrijeme u kojem ću tek upoznavati kako zajednica diše i koje se mogućnosti pružaju za ostvarivanje Kristovog poslanja u Vinkovcima. Kažu da je za svaku prilagodbu potrebno nešto vremena. S obzirom na to da je svaki naš svećenički premještaj izlazak iz sigurnoga i prelazak u novo i neizvjesno, tako je i moj dolazak u Vinkovce prigoda za moj osobni rast. Jedan grad čine njegovi stanovnici, pa tako i dojam o gradu ovisi o dojmu koji ostavljaju oni koji u njemu žive. Vjerujem da ću ovdje upoznati puno dobrih ljudi zbog kojih ću zavoljeti i Vinkovce kao što sam zavolio Đakovo i Osijek ili svoj rodni Slavonski Brod”, uvodno se predstavio.

Foto: FB župa sv. Ćirila i Metoda

Župljanima se, čini se, svidio. Homilije su mu jednostavne, ali duboko promišljajuće. Duševna hrana vjerniku katoliku danas je nešto što prvo očekuje dobiti od svoga župnika, a vremena su sve izazovnija.

„Crkva je od samih svojih početaka u trajnom izazovu pred povijesnim i društvenim okolnostima vremena u kojemu živi i djeluje tako da ovo naše vrijeme nije posebna novost za Crkvu. Mi koji se suočavamo s izazovima našega vremena zahvaćenog globalizacijom na svim životnim područjima danas smo, zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, još brže izloženi kritici društva. Problem nastaje kada društvo svoju kritiku Crkvi upućuje na temelju negativnih vijesti o pojedincima, a da se pritom uopće ne bave pitanjem što Crkva doista jest i koje je njezino poslanje. U svojem tumačenju Božje riječi nastojim ne biti subjektivan nego prenositi istinu evanđelja koja i mene osobno dotiče i stavlja u pitanje te poziva na mijenjanje,” kaže.

Župa je u međuvremenu doživjela i mali preustroj izdvajanjem filijale u Mirkovcima. Naime, župa bl. Alojzija Stepinca sa sjedištem u Mirkovcima i filijalom sv. Josipa u Maloj Bosni osnovana je još 2010. godine i postoji već 11 godina. U početku je bila samostalna s vlastitim župnikom, no zbog različitih okolnosti unazad pet godina tom župom upravljao je župnik Župe sv. Ćirila i Metoda. Tako je jedan župnik imao dvije župe na upravljanje. Sada je župa u Mirkovcima ponovno dobila vlastitoga župnika što je olakšavajuća okolnost i za župnike i za vjernike obje župe, tumači.

„Sada se obojica možemo posvetiti svaki svojim župljanima, a ja i Katoličkom dječjem vrtiću Eden čiji je osnivač naša župa u zajedništvu s Nadbiskupijom,” ističe.

Foto: FB župa sv. Ćirila i Metoda

Vlč. Brkić obrazovno je vrlo potkovan – aktivno govori pet stranih jezika, a privatno je veliki zaljubljenik u glazbu.

„Istina, volim učiti strane jezike i glazba me oduševljavala od malih nogu. Upravo je glazba ta koja me uvijek podiže i daje mi novu snagu. Rado sjedam za klavir ili uzmem gitaru u ruke, a nerijetko se i u društvu proveselimo uz harmoniku. Sviranje i pjevanje su moj način izražavanja. Volim reći da je glazba moj život,” otvoreno će o sebi i svojim hobijima privatno.

Župa ima i svoju FB stranicu, no nju koristi radi objave župnih obavijesti i najave crkvenih događanja na području župe, grada ili nadbiskupije. No društvene mreže samo su mali dio, razmišlja.

„Lijepo je pogledati i fotografije određenoga događaja te u tom smislu neka objava može biti poticaj drugima da dođu i uključe se u zajedništvo vlastite župe. Društvene mreže u tom smislu su korisne jedino radi informacije. No, ono što je nama vjernicima potrebno jest formacija, a ona se dobiva u živom odnosu s Bogom i njegovom riječi, slaveći sakramente u zajedništvu s ostalom braćom i sestrama”, poručuje.

Foto: FB župa sv. Ćirila i Metoda

Župna kateheza redovito je nastavljena početkom listopada, pa iako su mišljenja različita, župnik Brkić pojašnjava potrebu odziva, posebice mladih.

„Ono što naši vjernici još uvijek do kraja ne razumiju jest razlika između vjeronauka u školi i kateheze u župnoj zajednici. Dok izvođenje nastave vjeronauka prati obrazovni sustav u osnovnim i srednjim školama te podlaže vrednovanju usvojenoga znanja, župna kateheza za cilj ima praktični dio onoga što se uči u školi, odnosno cilj je uvesti svako dijete, mladu, odraslu ili stariju osobu u život župne zajednice u čijem se okrilju lakše dolazi do vjerskoga iskustva, ili konkretnije, do susreta sa živim Bogom. U tom smislu život djece i mladih u župi trebao bi biti otkrivanje radosti života u Bogu. No sve je to nemoguće dokle god nam mladi dolaze s predrasudama i krivim slikama o Bogu i Crkvi koje nažalost dobivaju u svojim obiteljima ili u medijima. Mi svećenici danas smo pozvani na još veću kreativnost u pristupu mladima kako bismo im vratili povjerenje u Crkvu kao zajednicu koja ih vodi prema konačnom određenju”, poručuje.

Imamo sva moguća sredstva na raspolaganju – molitvu i sakramente iskoristimo ih, poziva novi župnik župe sv. Ćirila i Metoda.

Aktualno

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Objavljeno

-

Napisao/la

    7 pregleda

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u Ohridskoj ulici u Vinkovcima te ga spriječili u namjeri otuđenja artikala koje je stavio u dvije vrećice.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa u pokušaju, 23-godišnjak je uhićen te je nad njim u službenim prostorijama policije provedeno kriminalističko istraživanje nakon kojeg je utvrđena osnovana sumnja da je isti 23-godišnjak tijekom noći 30.11./1.12. prethodno provalio i u trgovinu mješovite robe u Ulici Bošnjaci u Ivankovu iz koje nije ništa otuđio.

Osim toga, utvrđeno je kako je tijekom iste noći u Ivankovu, u ulicama Matije Gupca, Josipa Kozarca i Rojičani, s ciljem oštećenja tuđe stvari, uporabom otvorenog plamena nepoznatog izvora izazvao požare na tri osobna automobila vinkovačkih registracijskih oznaka, čime je vlasnicima, vinkovačkoj građevinskoj tvrtki, 38-godišnjakinji i 27-godišnjaku pričinjena znatna materijalna šteta.

Prilikom gašenja požara na svom osobnom automobilu, 27-godišnjak je lakše ozlijeđen.

Protiv 23-godišnjaka policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu za kaznena djela Teške krađe i Oštećenja tuđe stvari, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Nastavi čitati

Aktualno

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Objavljeno

-

Napisao/la

    162 pregleda

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu akciju „Biti vidljiv biti siguran“ koja je usmjerena na uočavanje prekršaja vozača bicikala.


Provedena je županjskim ulicama Veliki kraj, Braće Radića, Josipa Jurja Strossmayera, Vinkovačkoj, Mladena Čatića te u ulici Industrijskoj gdje su policijski službenici susreli te pregledali nekoliko biciklista.

Vozačima neispravnih bicikala zatečenim u ranim večernjim satima podijeljena su svjetla za bicikle, a biciklistima su dodijeljeni i reflektirajuće trakice za sigurnost u prometu koje je osigurao Grad Županja dok su policijski službenici Postaje granične policije Županja uručivali i preventivni letak s temom pravilnog ponašanja u prometu.

Osim toga, iz PU vukovarsko – srijemske savjetuju svim biciklistima sljedeće:

  • dijete do svoje 14. godine ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti; iznimno može, ukoliko ga prati osoba starija od 16 godina ili ukoliko je, nakon navršenih devet godina prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu potvrdu
  • biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama; ukoliko se biciklist kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno se kretati uz desni rub kolnika u pravcu kretanja kolnik se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri da li je to sigurno
  • nikada se ne smije na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska kolnika voziti na biciklu
  • u grupi je uvijek potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, u koloni; ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama, prilikom skretanja potrebno se pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena uvjeriti da li se može slobodno skrenuti lijevo odnosno desno; prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim sudionicima u prometu o namjeri skretanja
  • kod skretanja ulijevo prvo se potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se sigurno može izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju prometnice na kojoj se biciklist nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, te nakon toga skrenuti u bočnu ulicu
  • prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore-dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti
  • nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom, jer je alkoholiziranost vozača bicikla najčešći uzročnik padova s bicikla.

Nastavi čitati

Aktualno

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijave nedopušteno korištenje pirotehnike

Objavljeno

-

Napisao/la

    142 pregleda
Foto: Prijatelji životinja

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je podržala velika većina građana dok se ostala pirotehnika iz tih kategorija, poput raketa i vatrometa, smije koristiti samo od 27. prosinca do 1. siječnja. Udruga Prijatelji životinja danas je objavila kako se već bilježe kršenja ove zabrane te pozvala sve građane da takve slučajeve prijave policiji.

„Više ljudi prijavilo nam je da, unatoč zabrani, već sada svjedoče bacanju petardi ili korištenju nekih drugih vrsta pirotehnike u susjedstvu. Naglašavamo da je uporaba sve bučne pirotehnike, primjerice vatrometa, zračnih bombi, raketa i slično, dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, što znači da je korištenje izvan tog razdoblja zabranjeno. Svi mogu prijaviti one koji sada koriste pirotehniku pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji koriste petarde i redenike, koji su potpuno zabranjeni tijekom cijele godine”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Između ostaloga, dodaju i kako bi svi koji ih imaju trebali preostale zalihe petardi i redenika predati MUP-u ili vratiti u trgovine gdje su ih kupili, a na gradove i općine apeliraju da odustanu od novogodišnjeg vatrometa i počnu koristiti ekološki prihvatljivija, atraktivnija i, što je važno, manje bučna i opasna vizualna rješenja kojima već mnogi u svijetu obilježavaju prelazak iz jedne godine u drugu.

“Danas zaista imamo mogućnost veseliti se i uživati u nevjerojatnim atrakcijama, a da ne posežemo za pirotehnikom, pa ni bučnim vatrometima”, ističu Prijatelji životinja.

Kako bi razjasnili što su točno petarde i redenici te što je od toga zabranjeno, a što ne, Prijatelji životinja napravili su tablicu s pojašnjenjem, jer, ističu, neki građani nisu upoznati s činjenicom da postoji više vrsta pirotehnike i da su petarde samo jedna od njih.

 

Nastavi čitati

Najčitanije