Hrvatski autoklub danas je predstavio projekt unaprjeđenja vozačkih ispita – sustav audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita. Zajednički projekt Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova uspješno se provodi od početka 2021. s ciljem što kvalitetnije provedbe vozačkih ispita i kvalitetnije osposobljenih novih vozača, stoji u objavi HAK-a na službenoj web stranici.
„U ovaj projekt uložili smo više od 1,5 milijun kuna, i naše stručne kapacitete dokazavši svoje znanje i sposobnosti, ali i volju za unaprjeđenje svih naših ključnih procesa. Imali smo jasan cilj – učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim te, na kraju, dati još jedan važan doprinos boljoj osposobljenosti novih vozača i poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa“, istaknuo je predsjednik HAK-a Slavko Tušek.
Novi sustav, navodi se, ima više značajnih učinaka. Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Zatim, putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita iz predmeta Upravljanje vozilom djelatnicima Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova te im je znatno olakšana funkcionalnost nadzora nad provedbom vozačkih ispita. I Hrvatski autoklub će imati izravne koristi od ovog novog sustava zbog dodatnog ujednačavanja sadržaja i kriterija provedbe vozačkih ispita, što će bitno podići razinu kvalitete provedbe. Naime, ova modernizacija će omogućiti rukovodećim osobama Sektora za vozače detaljne analize provedbe vozačkih ispita svih ispitivača, a time i ujednačavanje kriterija provedbe vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj.
A kako sustav audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita izgleda u praksi pitali smo vinkovačkoj Prvoj autoškoli.
„Ne može se reći da se nešto promijenilo kada je riječ o tijeku vozačkog ispita osim što sada u automobilu vlada ja bih rekao skoro potpuna tišina jer mi ne smijemo ništa komentirati ili o bilo čemu razgovarati. Međutim, nije dobro to što kandidati ili njihovi roditelji, ako misle da je nešto sporno, video zapis mogu vidjeti jedino tako da odu u Regionalni ispitni centar u Osijeku i tamo ga pogledaju umjesto da se može vidjeti po završetku ispita ili da im se, primjerice, pošalje elektroničkim putem”, ističe Zdenko Šitum, voditelj Prve autoškole Vinkovci.
A dok je kamera u automobilu sada dio ispita, kao i to da se  ploča Autoškola, koja je tijekom obuke obavezna, za vrijeme ispita mora skinuti odnosno preklopiti, do još jedne promjene koja je najavljivana ipak nije došlo.
„Iako je najavljivano i to da će ispitivač prijeći na prednje sjedalo, što se nikome nije sviđalo, pa ni nama, do toga ipak nije došlo. Znači instruktor je ostao na prednjem sjedalu i to je dobro jer pruža određenu sigurnost kandidatu te, što je najvažnije, može reagirati ako procjeni da je neka situacija opasna”, ističe Zdenko Šitum.