17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Vožnja turističkom brodicom po rijeci Bosut osvojila Srebrnu povelju Suncokreta ruralnog turizma

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na 5. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu, koji je u Cavtatu okupio oko 400 sudionika, jučer su dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.

Ovo je događanje, koje se održava već deveti put, postalo tradicionalno. Iz godine u godinu otkriva svijetu sve više atraktivnih ruralnih destinacija, promovira tradicijske sadržaje, povezuje najznačajnije projekte, proizvođače, događaje i zanimljivosti, čuva izvornost, vodi računa o održivosti i što je najvažnije stvara nove proizvode ruralnog turizma. Ove je godine prijavljeno 138 projekata i ocjenjivačkoj komisiji je, tvrde, bilo jako teško odabrati 59 najboljih iz cijele Hrvatske.

Poduzetnici, obrtnici, udruge, OPG-i, turističke zajednice te jedinice područne i lokalne samouprave natjecali su se u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

“Dobitnici nagrada Suncokret ruralnog turizma prije svega su ljudi s idejom i vještinom predstavljanja vlastitih priča na drugačiji, atraktivan način. Rezultat njihovih projekata je poticanje zapošljavanja, razvoj ruralnog turizma i gospodarstva, čuvanje tradicije i edukacija. Isto tako, oni stvaraju dodanu vrijednost u današnjem turizmu, isticanjem donedavno skrivenih prirodnih ljepota i ostalih povijesno kulturnih te gastro sadržaja. Pritom svakako valja spomenuti i promicanje i poticanje ekološke proizvodnje i izvornosti kao temelja održivog razvoja ruralnih područja”, istaknuli su organizatori.

Ukupno je dodijeljeno 59 nagrada, zlatnih, srebrnih i brončanih povelja te posebnih priznanja, ali i tri šampionske titule – Veliki Zlatni suncokreti. Oni su dodijeljeni Hotelu Village Balatura u Triblju kod Crikvenice te restoranima Crna svinja, Terra Negra Country Club iz Čepina i Domestic House Lola iz Vukovar – jednom od sedam kandidata Vukovarsko-srijemske županije.

Srebrnu povelju u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ osvojio je „KD ROKOVCI-ANDRIJAŠEVCI“ ANDRIJAŠEVCI.

Brončanu povelju u kategoriji vinskog turizma osvojio je OPG „Izvori života“ iz Iloka.

Uz spomenute dobitnike, našu županiju predstavljali su još OPG Ana Delić iz Županje, OPG Mijo Pranjić iz Drenovaca, OPG Citrus (izletište Opatovac) iz Opatovca i Bioekološko-edukacijski centar Virovi iz Otoka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno