13 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. svibnja 2022.

Vraćaju se novčane kazne za neopravdane izostanke u Saboru?

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Treba vratiti novčane kazne zastupnicima koji bez opravdanog razloga ne dolaze na plenarnu saborsku sjednicu, mišljenje je koje dijeli većina predstavnika klubova u Hrvatskom saboru.

Iako je Sabor i u pandemiji koronavirusa redovito zasjedao, ona je, uz potres, itekako utjecala na način njegova rada. Zastupnici su jedno vrijeme zasjedali u zgradi Ine, pa u jednom hotelu, jedno ih je vrijeme u sabornici moglo biti 40-ak, pa 70-ak. Zasjedali su u pet dvorana, online, uvedena im je obveza nošenja maski koja je i sada na snazi.

Odbor za izbor i imenovanja je u ožujku 2020., na početku pandemije, donio odluku da se svi zastupnički izostanci smatraju opravdanima. „Odluka (…) se primjenjuje dok su na snazi izvanredne okolnosti“, piše u odluci od 19. ožujka 2020., datumu na koji se vrlo malo, ili gotovo ništa nije znalo o novom virusu nakon kojega, pokazat će se, više ništa nije bilo isto.

Iako je većina zastupnika za vraćanje novčanih kazni za neopravdane izostanke, dokle god je ova odluka na snazi to neće biti moguće. Posljednju kaznu Odbor je izrekao u ožujku 2020., u prošlom saborskom sazivu.

Zastupnike koji su neopravdano izostajali kažnjavalo se sa 150 kuna po danu plenarnog rada. Iako su im mogućnosti opravdanja izostanaka bile poprilično široke, u dvije godine nije bilo mjeseca, a da netko od zastupnika nije bio kažnjen, jer nije mogao opravdati nedolazak. Kazne su im se oduzimale od paušala koji mjesečno iznosi 1500 kuna po zastupniku.

Zastupniku se izostanak pravdao ako je bio bolestan, a što je morao potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, morao se odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan.

Prihvaćao se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština. Novčano se kažnjavao samo izostanak s plenarne sjednice Sabora, koja se održava srijedom, četvrtkom i petkom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno