17 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Vrelo zvuka predstavlja novi etno koncert u Močvari!

Više od autora

- vl promo-
Drugi ovo sezonski koncert Vrela zvuka predstavlja tri nov(ij)a hrvatska etno izvođača. Bit će ovo prilika da nake od njih prvi put vidimo na Močvarinom stejdžu, ali i višesatna proslava hrvatske tradicijske glazbe. Popratni program uključuje i world music DJ party te etno fonoteku, besplatnu glazbenu knjižnicu.

ČETVRTAK 11.10.2018. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:00 • UPAD 35 KN


KAMENE BABE (Zagreb)
Web: SoundCloudYouTube

Muzički kolektiv Kamene babe je vokalno – instrumentalna skupina koja istražuje, pjeva i svira tradicijsku glazbu Hrvatske i Balkana. Uz hrvatske tradicijske pjesme izvodi i tradicijske pjesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, s Kosova te iz Bugarske. Način izvođenja članovi pokušavaju prilagoditi pjesmi kojoj pristupaju, slušajući kako im ona govori. Stoga, skupina ponekad djeluje kao zbor, manja pjevačka skupina, a ponekad kao bend. Istodobno njeguje više pristupa. Reinterpretira tradicijsku glazbu stvaranjem novih aranžmana i prihvaćanjem slobode izvođenja te, s druge strane, nastoji na temelju terenskih snimaka što vjernije usvojiti podneblju i vremenu specifičan način pjevanja kako bi prizvala davne glasove na koje je sluh zaboravio.

Imenom “kamene babe” nazivaju se amorfne kamene gromade koje je moguće pronaći na primorsko-mediteranskom području Hrvatske. Prema mitološkoj i legendarnoj predaji te stijene prenose trag arhaične kulture i ženskoga kulta; donose sreću, blagostanje i plodnost ljudima, poljima i mjestima. A za uzvrat ih stoga treba darivati i pri susretu poljubiti.

LEA ŠPRAJC (Šenkovec)
Lea Šprajc (23), iz Čakovca, studentica kroatistike i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaljubljenica u međimursku tradicijsku baštinu. Izvodi vlastite obrade međimurskih tradicijskih pjesama, uz pratnju gitare. Uz tradicijski repertoar izvodi i autorske pjesme. Aktivno nastupa od petnaeste godine.
Leu smo već imali priliku vidjeti u Močvari gdje je nastupala u sklopu etno večeri pod vodstvom Dunje Knebl, a surađivala je i s Lidijom Bajuk te Enesom Kiševićem.

Photo: Močvara press

ETHNO GARDEN (Čakovec)
Ethno garden postoji od 2016. Čine ga Neven Kolarić na cimbalu, Matěj Petříček iz Češke na violini, Dino Lesjak na bas gitari, Marinko Marciuš na bubnjevima i Željko Posavec na gitari.

“Sam naziv benda govori puno o nama. Mi smo istomišljenici koji promoviramo i njegujemo i stare pjesme iz Međimurja, s našim aranžmanima, s autentičnim zvukom koji daju u prvom redu cimbal i violina.

Međimurska baština broji oko 10 tisuća pjesama, a najveći broj ljudi barem 95 posto njih nije nikad ni čuo. Nama je to poticaj da s još više volje otkrivamo, oživljujemo i njegujemo to naše zaboravljeno blago. Ethno garden osim međimurske glazbe svira i glazbu nekih zemalja iz regije, pa i šire.Varira od gipsy,pa do latin ritmova. Povremeno surađujemo i u nekim elektroničko-eksperimentalno-ambijentalnim projektima.”

DJ EMIR (Dubrovnik)
Prije, za vrijeme i poslije koncerta DJ Emir (Izvorišta, Radio Student) provest će nas ethno/world music glazbom iz cijelog svijeta.

U sklopu ovog koncerta bit će predstavljena i ETNO FONOTEKA, besplatna etno/world music glazbena knjižnica u kojoj ćete moći trajno posuditi neka od svjetskih izdanja objavljenih u posljednjih nekoliko godina.

Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno