14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Vrijedna arhivska građa iz Osijeka stigla u Vukovar

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Povodom Međunarodnoga dana arhiva, 9.lipnja , u Državnom arhivu Vukovar organizirana je svečana primopredaja arhivskoga gradiva iz Državnog arhiva Osijek. Riječ je o dijelu arhivskih fondova i zbirki čiji su stvaratelji djelovali na području Vukovarsko-srijemske županije, ali je to gradivo čuvano u Osijeku s obzirom na činjenicu da je osječki arhiv desetljećima bio nadležna i matična arhivska ustanova za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Državni arhiv u Vukovaru osnovan je 2007. godine, a dvije godine kasnije počeo je sa samostalnim radom te i postupnim preuzimanjem arhivskih fondova i zbirki iz osječkoga arhiva. Nakon što je izgrađena nova zgrada Državnog arhiva u Vukovaru stvoreni su uvjeti koji su omogućili preuzimanje ostatka arhivskih fondova i zbirki iz osječkoga arhiva.

“Riječ je o fondovima raznih stvaratelja iz područja uprave, gospodarstva, sudstva, školstva i drugih, ali je nekako najvrijedniji i najcelovitije sačuvani fond te vrste u RH fond Vukovarsko vlastelinstvo 1719.-1945. Slijedi posao slaganja gradiva u arhivske police, revizija i digitalizacija. Naša je kulturna i znastvena javnost ali i zajednica općenito dobila vrijedno gradivo i povijesne izvore za istraživanje naše zavičajne prošlosti. Stoga smo i ovu svečanu primopredaju podigli na jednu višu razinu upravo da osvijestimo u zajednici što su Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija ovime dobili”, istaknuo je Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru.

Svečanoj primopredaji nazočili su i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura, predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva Silvija Babić, te ravnatelj Državnoga arhiva u Osijeku Dražen Kušan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno