13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Vršnjačko nasilje među mladima u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Za nasilje nema opravdanja, a koliko god priča o nasilju i onome što trpe žrtve nasilja bila mučna, o nasilju koje se događa oko nas treba govoriti. Korak je to u senizibilizaciji i osvještavanju javnosti o toj problematici i vid prevencije s ciljem da se nasilje smanji.

Vršnjačko nasilje posebno je osjetljiva tema, a upravo takav slučaj, s teškim posljedicama, zabilježen je proteklog tjedna u Vinkovcima.

Priča se proširila po gradu, ali “ispod radara” jer službeno ovaj događaj nije objavljen. Za službenu informaciju obratili smo se u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku.

“Policija je prošlog vikenda dobila dojavu da je došlo do sukobljavanja između maloljetnika u diskoteci u Vinkovcima. Policija je odmah intervenirala te je pronašla jednog maloljetnika (16), koji je fizički napao drugog maloljetnika (15), koji je pri tome teško tjelesno ozlijeđen. Policija je provela kriminalističko istraživanje nad jednim maloljetnikom te u pogledu toga dostavljamo kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Teška tjelesna ozljeda iz članka 118 stavak 1 Kaznenog zakona Republike Hrvatske”, rekao nam je Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Podsjetimo samo kako smo nedavno obilježili upravo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava posljednje srijede u veljači, a ove godine to je bilo 23. veljače. Riječ je o Danu ružičastih majica čije je obilježavanje započelo u Kanadi, kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.

Svake se godine sjećamo Luke Ritza, tada 18-godišnjeg maturanta Grafičke škole u Zagrebu, koji je preminuo u lipnju 2008. godine, 12 dana nakon što su ga brutalno premlatili nasilnici, koji su kasnije priznali kako su to učinili iz čiste dosade.

Iste godine nekoliko mjeseci kasnije, u listopadu 2008., ispred svoje srednje škole u Vinkovcima pretučen je Josip Klasnić, 16-godišnjak iz Andrijaševaca, koji je nakon osam dana umro od posljedica premlaćivanja.

Deset godina kasnije, krajem kolovoza 2018., u Vinkovcima je izbila masovna tučnjava u kojoj je teške i za život opasne ozljede zadobio 21-godišnji Ivan Mikuljan, također iz Andrijaševaca, danas 100-postotni invalid.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno