-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

“Vrzino kolo” večeras u Splitu na Marulićevim danima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

“Najbolje drame su u Splitu” poruka je 28. Marulićevih dana – Festivala hrvatske drame, a među najboljim dramama na ovogodišnjem Festivalu, koji se održava od 21. do 28. travnja, i “Vrzino kolo” Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Hrvatskog kazališta u Pečuhu. Predstavljaju se večeras u 20 sati, u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu.

Vjekoslavu Jankoviću, glumcu HNK u Osijeku i izv. prof. art. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku,  pošlo je za rukom, ističu vinkovački kazalištarci, nešto što nije nikomu u više od stotinu godina kazališnoga života Vinkovaca. U njegovoj režiji tekst Joze Ivakića, “komedija o volenju i milovanju”, “Vrzino kolo”, inače središnji događaj obilježavanje 100 godina kazališnoga života, 10 godina profesionalnog statusa Gradskog kazališta “Joza Ivakić” te 85 godina od smrti Joze Ivakića, prošla je vrlo strogu selekciju i oštru konkurenciju i plasirala se na 28. Marulićeve dane.Od 54 prijavljene predstave izbornica, dr. art. Mira Muhoberac odabrala je 12, među njima i vinkovačko – pečušku koprodukciju vodeći se temeljnim estetskim kazališnim kriterijima u svim segmentima: kvaliteta, slojevitost i aktualnost teksta, dramaturška raznovrsnost i fokusiranost, posebnost i originalnost redateljskog koda, ujednačenost i izvrsnost glume i visoki produkcijski standardi.

Na Marulićevim danima sudjeluju isključivo predstave hrvatskih autora, postavljene ne samo u hrvatskim nego i u kazalištima u okruženju, a kazalište samo prijavljuje svoga aduta. Vinkovci i Pečuh očigledno su imali pravi adut.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno