Svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti.
Tim povodom poruku javnosti uputio je predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro obraćajući se roditeljima, nastavnicima, odgojiteljiima i svima ostalima koji su posredno ili neposredno uključeni u brigu o odgoju i odrastanju djece i mladih.
“Trebamo biti svjesni da je dostupnost kako legalnih tako i ilegalnih sredstava ovisnosti velika, i usprkos svim mjerama prevencije, problem ovisnosti ulazi u sve pore našega društva i u svoj začarani krug uvlači sve mlađe generacije koje nisu u stanju odrediti svoju granicu. Kao što nije moguće u potpunosti iskorijeniti mnoge druge bolesti, tako nije moguće niti ovu, ali je zadatak svake zemlje, zajednice i obitelji da sačuva svako dijete i mladog čovjeka kojeg je moguće sačuvati od ove pošasti”, ističe Josip Dabro.
S tim ciljem od 15. studenog do 15. prosinca u Vukovarsko-srijemskoj županiji bit će obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti tijekom kojega će se kroz organizaciju različitih stručnih predavanja, tribina i radionica nastojati progovoriti o ovom općeprisutnom problemu. Cilj je osvijestiti i senzibilizirati cjelokupnu javnost za suprotstavljanje svim vrstama ovisnosti 21. stoljeća.
“Pozvani smo odgovorno odgajati generacije koje odrastaju, učeći ih da svojom slobodnom odlukom, otporom i (ne)pristajanjem određuju kvalitetu i smjer svoga života . Na žalost, u toj svojoj slobodi lako postanu zatočenici vlastitih pogrešnih odluka koje njihovu neovisnost pretvaraju u ovisnost. Najviše što možemo kao društvo uraditi je naučiti ih – kako je u svemu – najbolja sloboda ona kojoj postave granicu!”, poručio je Josip Dabro.