24 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

VSŽ: Za besplatne školske obroke 1,5 milijuna kuna iz županijskog proračuna

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Uz projekt „Užina za sve V”, koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Vukovarsko-srijemska županija i za ovu je školsku godinu osigurala je sredstva u proračunu kako bi besplatan školski obrok dobila sva osnovnoškolska djeca čiji roditelji to ne mogu omogućiti iz vlastitih sredstava.
Besplatna prehrana osigurana je od početka školske godine, a danas su u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisani i ugovori s ravnateljima škola čiji učenici nisu mogli biti obuhvaćeni projektom „Užina za sve V“.
U županijskom proračunu za ovu je svrhu osigurano 1,5 milijuna kuna, a župan Božo Galić ugovore je potpisao s ravnateljima 14 škola čiji je osnivač Županija, a čime je prehrana osigurana za 2.139 učenika.
“Kao i uvijek imamo razumijevanja za učenike kojima je to najpotrebnije, čiji su roditelji u teškoj financijskoj situaciji. Mi im pomažemo na razne načine pa tako i kroz osiguravanje besplatnog obroka u školi. Cilj nam je sve uvjete stvarati bolje za učenike pogotovo danas, u situaciji kada imamo ovu epidemiju koja vlada. Želja nam je da stvorimo prave, jasne uvjete i da učenici lakše prebrode I ovu krizu u kojoj se nalazimo”, istaknuo je župan Božo Galić.
Kako je rekao Kruno Šarić, pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju VSŽ, na ovaj način, u školama čiji je osnivač županija, već drugu godinu zaredom besplatna prehrana osigurana je za sve đake kojima je to potrebno.
“Potpisujemo danas ugovore s 14 osnovnih škola. To je dio koji se financira preko Županije, a ostale 23 škole idu preko projekta “Užina za sve V”. Kako je vrijednost tog projekta 989.576,33 kuna, čime može biti obuhvaćeno samo 1.200 učenika, Županija je, kao i prošle godine, odvojila 1,5 milijuna kuna kako bi sva djeca, dakle ukupno 3.339 učenika, po kriteriju dječjeg doplatka mogla dobiti jedan besplatan obrok dnevno”, istaknuo je Kruno Šarić.

Zadovoljstvo nisu krili ni ravnatelji škola među kojima je bio i Marijan Oršolić, ravnatelj OŠ Mate Lovraka u Županji. Od ukupno 180 učenika ove škole, njih 77 dobiva besplatnu prehranu od Županije, dok je za dio sredstva osigurao Grad, tako da više od polovice učenika ima besplatnu prehranu.
“što se tiče učenika oni mahom nisu ni svjesni svega toga, ali roditelji su svakako svjesni jer im ovako u kućnom budžetu ostane nešto više od tisuću kuna i to je za njih, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, veliko olakšanje” ističe Marijan Oršolić.
U ovoj školi, inače, kroz školsku kuhinju učenici trenutačno, zbog epidemiološke situacije, dobivaju jedan kuhani obrok, a inače dva, te preostale suhe obroke uz mliječne i druge napitke te voće. Gleda se, ističe ravnatelj Oršolić, da prehrana bude zdrava, a istovremeno i tradicijska.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno