25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Vukovarsko-srijemska županija izgradnju dvorane u Babinoj Gredi sufinancirat će sa 7 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci  održana je 29. sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije s 12 točaka dnevnog reda. Između ostaloga, vijećnici su raspravljali i o županijskom proračunu za 2020. godinu.
Izvješće o izvršenju proračuna Vukovarsko-srijemske županije za prvu polovicu 2020. godine te prijedlog rebalansa proračuna za 2020. godinu, podnijela je Sandra Adžaga, pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija VSŽ. Obje točke prihvaćene su većinom glasova.
Prihodi Vukovarsko-srijemske županije za prvu polovicu 2020. godine, moglo se čuti, ostvareni su u iznosu od 421 miliju i 700 tisuća kuna odnosno 32 posto u odnosu na plan. „Od ukupno ostvarenih prihoda na namjenske prihode proračunskih korisnika, koji se samo evidentiraju u našem proračunu otpada čak 76 posto odnosno 322 milijuna kuna, na decentralizirane prihode otpada 8 posto odnosno 33 milijuna i 300 tisuća kuna te vidimo da na županijske prihode otpada svega 16 posto odnosno 66,5 milijuna kuna. Kada usporedimo te naše županijske prihode u podnosu na plan. Vidimo da su oni slabo ostvareni zato što je ostvarenje u odnosu na plan svega 26 posto. Razlog tomu je pandemija koronavirusa koja je utjecala na pad aktivnosti u gospodarstvu što je imalo za rezultat pad javnih prihoda s jedne strane, a s druge strane morali smo iznaći dodatna sredstva kako bi se poduzele neke mjere i aktivnosti s ciljem ublažavanja epidemije”, istaknula je Sandra Adžaga.
Obrazlažući prvi rebalans proračuna pročelnica Adžaga istaknula je kako se proračun sada sastoji od 1 milijardu i 70 milijuna kuna prihoda, rashoda u iznosu od 1 milijardu i 104 milijuna kuna te od viška prihoda u iznosu od 34 milijuna kuna.
„Razlog izrade ovoga rebalansa je smanjenje prihoda uslijed pandemije koronavirusa. Tako imamo na prihodovnoj strani smanjenje prihoda od poreza za 4 milijuna kuna i smanjenje prihoda od rudne rente za 3 milijuna kuna, a na rashodovnoj strani imamo smanjenje od 32 milijuna kuna za energetsku obnovu škola u našoj županiji jer natječaja u ovoj godini neće više biti. Također, uvodimo novu stavku – troškovi koronavirusa u iznosu od 1 milijun i 500 tisuća kuna”, istaknula je Sandra Adžaga.

Između ostaloga, Županijska skupština većinom glasova prihvatila je i prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje i opremanja sportske dvorane Osnovne škole „Mijat Stojanović“ Babina Greda. Priča o izgradnji dvorane koja je počela 2014. godine te zbog problema s izvođačem radova, stala na iskopanoj jami, budući da je prema prvom projektu dvorana trebala biti ukopana, sada će napokon biti privedena kraju i škola će kroz tri godine dobiti sportsku dvoranu.
„Jama je zapunjena, a projektna dokumentacija za dvodijelnu dvoranu s proširenim borilištem je gotova. Ukupni iznos izgradnje i opremanja dvorane je 30 milijuna kuna od čega bi sufinanciranje Vukovarsko-srijemske županije bilo 7 milijuna kuna za 2021. i 2022. godinu odnosno 3,5 milijuna kuna za svaku godinu. Prema tripartitnom sporazumu, koji bi trebalo potpisati s Općinom Babina Greda i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, sufinanciranje Općine bilo bi 3 milijuna kuna, a ostatak iznosa osiguralo bi ministarstvo. Napomenula bih da je u svibnju ove godine Vlada RH stavila u prioritet upravo izgradnju dvorane u Babinoj Gredi i odlučila je to sufinancirati tako da mi sada imamo sigurna sredstva za ovaj projekt”, istaknula je Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje VSŽ.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno